Vergeven om volledig los te laten

debbie molhuizen

Door aandacht te geven aan acceptatie, aanvaarding en vergeving, geef je jezelf de vrijheid om los te laten. Je laat oude gewoonten, patronen, emoties en oud verdriet achter je. In deze blog leer je hoe je kunt vergeven zodat je achter je kunt laten wat je niet langer dient.

In het online Magazine Reflect over Loslaten, lees je dat loslaten gaat over accepteren, aannemen en vergeven. Door deze drie onderdelen van loslaten aandacht te geven, maak je ruimte om het leven te leven zoals het voor jou klopt. Zonder nog vast te zitten aan oude gedachten, oude gewoonten of vast te houden aan oude pijn. Je maakt jezelf vrij en daarmee is vergeven iets dat je voor jezelf doet en voor niemand anders.  Hoe je kunt vergeven, dat leer je in deze blog.

Vergeven

Fred Lushkin, Ph.D, werkzaam als Director aan Stanford University, heeft het project ‘Vergeving’ op zijn naam staan. Hij schreef hier het boek ‘Forgive for Good‘ over. Lushkin definieert 9 stappen om te vergeven.

Maar eerst: wat is vergeven precies? Op het moment dat je iemand vergeeft, dan neem je de ander niet meer kwalijk wat hij/zij gedaan heeft, dat jou heeft geschaad. Je keurt de handeling niet goed maar je bent wel bereid de emoties die je eerder hebt ervaren, achter je te laten. Je kunt leren vergeven en dat helpt je om op een liefdevolle manier met jouw eigen emoties om te gaan. Daardoor neemt jouw mentale en fysieke gezondheid toe, omdat negatief geladen emoties slecht zijn voor jouw welzijn.

Wat is vergeven vooral niet?

Op het moment dat iemand onaardig is geweest, gaat vergeving niet over het maar vergoelijken van dat gedrag. Het gaat ook niet over het vergeten van de pijn die dat heeft berokkend en het omvat ook niet het verexcuseren van het nare gedrag. Op het moment dat je vergeeft is het ook niet zo dat je daarmee jouw pijn ontkent of dat je jouw gevoelens niet meer hoeft te voelen. Vergeven gaat dus over erkenning van pijn, zonder dat de ander te blijven nadragen.

Wat ligt ten grondslag aan langdurige pijn en wrok?

Volgens het onderzoek geleid door Lushkin, zijn er drie componenten die ten grondslag liggen aan het creëren van langdurige pijn en wrok:

  1. Te vaak te veel persoonlijk opvatten.
  2. De ander de schuld geven van hoe jij je voelt.
  3. Een verhaal bouwen waarbij jij het slachtoffer bent en je jouw beklag over de ander kan blijven herhalen.

Je kunt beter kiezen voor vergeving, zodat je de pijn en de wrok achter je kunt gaan laten. Dat betekent dat je actief aandacht geeft aan jouw emoties en actief een buiging maakt voor ieders bijdrage aan de situatie, zonder het weg te wuiven. Het goede nieuws is: iedereen kan leren vergeven. De volgende 9 stappen vertellen je hoe.

9 Stappen om te vergeven

Deze negen stappen gaan je helpen om te kunnen vergeven en zo een vrij en open leven te (blijven) leven. Je laat de wrok achter je en je staat open voor wat op je pad komt.

  1. Ben je bewust van jouw eigen gevoelens die je hebt ervaren in de situatie. Zorg ervoor dat je goed kunt omschrijven wat je geraakt heeft en waarom. Wat is de reden dat je je gekwetst voelt? Deel deze gevoelens met een aantal mensen die je vertrouwt.
  2. Je vergeeft alleen maar voor jezelf. Vergeving maakt jou vrij en heeft niets met de ander te maken. Doe alleen dat waardoor jij je beter gaat voelen.
  3. Verwacht geen verzoening. Je vergeeft niet om daarna het contact weer helemaal als vanouds op te pakken. Dat kan, maar hoeft niet.
  4. Blijf je bewust van hoe een situatie je beïnvloed in het huidige moment. Op het moment dat je oude pijn bij je draagt, kan een situatie die niet prettig is in het heden, door jou opgeblazen worden, door ervaringen en gevoelens uit het verleden. Door je te richten op de emoties van de huidige situatie en vergeving toe te laten, heel je de pijn waardoor er geen laatjes met ‘oude pijn’ kunnen ontstaan. Je gaat met meer rust kunnen reageren op moeilijke tijden.
  5. Leer om in het heetst van de strijd in ontspanning te raken. Op het moment dat je je opgefokt voelt door een nare situatie, zorg dan dat je een aantal ontspanningstechnieken eigen hebt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een ademtechniek, zodat je je lichaam uit de vecht-/vluchtrespons kunt halen. Daarmee breng je je lichaam in ontspannen staat en ben je eerder in staat op een vredige manier te reageren.
  6. Concentreer je op dat waar je ook controle over hebt. Je kunt de ander niet veranderen en je kunt ook niets verwachten van de ander. Als iemand besluit jou iets niet te geven, dan hebben zij dat besloten en krijg je het niet. Zo simpel is het. Je kunt alleen jouw eigen gedachten en gedrag controleren en je eigen emoties erkennen.
  7. Leef verder. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om maar terug te blijven denken aan alles wat er zo naar was, maar het gaat je veel meer helpen om de trein van gedachten te stoppen en het herkauwen over te laten aan de koeien in de wei. Zoek nieuwe vrienden op, begeef je op nieuwe plekken en daag jezelf uit om je comfort zone te verlaten.
  8. Pak de regie over jouw leven. Het vol leven van jouw eigen leven, is het beste medicijn om achter je te laten wat niet klopte voor jou. Op het moment dat je je blijft richten op alles wat je zo geraakt heeft, dan geef je de persoon die dit heeft gedaan, veel macht. Je richt je liever op mensen die in liefde willen leven.
  9. Schrijf een ander verhaal.  Door te vergeven, schrijf je een nieuw en ander verhaal. Je blijft niet hangen in het verleden, je sluit af en maakt ruimte voor nieuw

Heb jij ervaringen met vergeven en zo ja, wat heeft dat voor jou betekend? Laat jouw comment achter, we zijn benieuwd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Debbie Molhuizen

Debbie is bewustmaker en eigenaar van De Intervisieclub. Zij begeleidt leiders, ondernemers en professionals door middel van intervisie en coaching zodat zij met meer zelfkennis bewust kunnen leven en werken.

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email