Bijna vrij! Drie redenen waarom toewerken naar vakantie stressverhogend is.

debbie molhuizen

Je doet alvast wat inkopen tussendoor en je bent alles al aan het regelen voor het huis, de dieren en familieleden die jouw hulp en ondersteuning gewend zijn. Toewerken naar de vakantie: wie kent het niet. In deze blog drie redenen waarom toewerken naar je vakantie stressverhogend is.

De vakantie is in zicht en dus moet er nog even doorgepakt, doorgezet en geploeterd worden. Jouw schouders eronder, anders kun je niet weg. Toewerken naar je vakantie werkt stressverhogend.

Naar je vakantie toewerken is vragen om stress

Nog een paar weken te gaan.

Dan heb je EIN.DE.LIJK vakantie. De to-do-lijst is nog lang, maar gelukkig ben je nog niet helemaal uitgeblust. Je hebt ergens nog een plukje energie over. Om de stapels werk en was weg te werken, aan de laatste verplichtingen op de school van je kind te voldoen of een deadline te halen.

Zeg eerlijk, het klinkt aannemelijk: je hebt nog energie over en je ziet nog ergens naar uit. Geen vuiltje aan de lucht. Er is hoop.

Het toewerken naar je vakantie is echter niet drie weken geleden begonnen. Grote kans dat ‘toewerken naar’ al een langere tijd onderdeel van jouw leven is. En of het nu de verjaardag van je kleinste is, de bruiloft van vrienden, dat gezellige weekendje weg: je leeft er naartoe en pas dàn wordt het leuk, fijn en ontspannen.

Tussen al die leuke momenten door sta je ‘aan’ vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je weer gaat liggen. En wellicht blijf je zelfs dàn aanstaan, al starend naar het plafond. Je staat op standje operatie.

Wanneer is er sprake van overbelasting?

Tijdens mijn reis naar Corsica mijmerde ik al wandelend langs de zee over de mate waarin ik mijzelf belast. De vraag die ik mijzelf stelde was: ‘Wanneer is de belasting te groot voor mij, bijvoorbeeld in mijn werk en qua sporten?’ En mijn inzicht kwam op het moment dat ik voorbij deze stoel liep.

 

Ik stopte en ik zag waar de crux ligt: het niet tussendoor opladen, betekent voor mij: ploeteren, vermoeien, uitputten en het leegtrekken van mijn accu. De oplossing ligt in het tussendoor even gaan zitten, af en toe mediteren, even muziek maken of luisteren, lekker niksen of gaan Netflixen met een dekentje op de bank, gaan chillen aan zee, in alle ontspanning en zonder doelstel sporten, wandelen door de polder, stoppen als het te veel is of gaan genieten met vrienden van een avondje 30 Seconds.

Dit beeld, aan de kust bij de stad Bastia, laat het ‘altijd maar doorgaan en geen pauze nemen’, pakkend zien. Alle randvoorwaarden zijn er om eens lekker neer te ploffen. Er is een mooi uitzicht op zee, er is een stoel en er is een mogelijkheid. En tóch gaat niemand zitten.

Drie redenen waarom toewerken naar jouw vakantie stressverhogend is

Blijven ploeteren, nog even doorbijten en de schouders eronder zetten, hebben als effect dat je voor het grootste deel van het jaar in de overleefstand leeft. Jouw autonome zenuwstelsel moet alle zeilen bijzetten om het vol te houden en zo trek je jouw energievoorraad erdoorheen. Je vult niet op tijd aan. En je denkt misschien: ach, dat kan best een keer zo voor de vakantie. De vraag is echter of jouw operationele stand niet gewoon geworden is.

We zetten de effecten van het altijd maar aanstaan, even voor je op een rij.

  • Jouw fysieke gesteldheid neemt af

Door altijd maar aan te staan, bouw je stress op. Het lichaam reageert daar automatisch op met een verhoogde hartslag, hoge ademhaling, hogere bloeddruk, veranderingen in jouw hormoonhuishouding en verslechtering van jouw immuunsysteem. Om maar wat te noemen.

  • Jouw mentale kracht loopt terug.

Jouw veerkracht en wendbaarheid om op een fijne manier om te gaan met tegenslag, gedoe en mismanagement, neemt aanzienlijk af. De daadkracht om je te blijven verbinden aan wat belangrijk voor je is, neemt af. Je staat aan op de vechten of vluchten stand en je hebt te weinig overzicht om vanuit rust te kunnen reageren op wat er is. Het accepteren van wat zich aandient, komt steeds verder van je af te staan.

  • Jouw emotionele toestand wordt instabieler.

Omdat jouw lichaam overuren draait, raak je overprikkelt. De emoties zitten hoog en alles komt meer binnen. De emotionele achtbaan lukt nog net, omdat je weet: nog even, en dan is het zover. Je ziet jezelf al liggen op dat strand van Spanje, kajakken met de kinderen in Zweden of lekker voor je tent zitten, terwijl de kids naar de disco zijn óf zich vermaken in het zwembad samen met vriendjes. Dat vooruitzicht houdt je op de been.

Maar hoe dan?

Kan het anders?

Jazeker, en het is niet moeilijk:

  • Zorg op tijd en met regelmaat voor rust.
  • Zorg dat het onkruid niet door je stoel heen kan kruipen.
  • Wees er zeker van dat de bank thuis slijt.
  • Merk op dat je ineens alle 30 seconden kaartjes kent en toe bent aan een nieuwe set.
  • Hoor jezelf in plaats van ‘Dank je’, ‘Tack’ zeggen tegen de groenteboer op de markt, omdat je de nieuwste serie van Borgen al gebinged hebt.
  • Voel je nauw verbonden met de mensen om je heen.

Doe het. Al neem je vanaf vandaag iedere dag 5 minuten rust op jouw manier, als een eerste start. Jouw lichaam maakt een sprongetje en de periode voor je vakantie zal nooit meer hetzelfde zijn.

Wil je meer begrijpen van jezelf en helder krijgen wat jouw drijfveer is om steeds maar weer aan te blijven staan? Ben je er klaar mee, maar weet je niet wat er voor nodig is om de cirkel te doorbreken? Plan dan eens een intake voor individuele coaching.

Verder lezen over hoe jij jouw weerstand kunt doorbreken waardoor je niet op tijd rust neemt? Je leest het in deze blogserie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Debbie Molhuizen

Debbie is bewustmaker en eigenaar van De Intervisieclub. Zij begeleidt leiders, ondernemers en professionals door middel van intervisie en coaching zodat zij met meer zelfkennis bewust kunnen leven en werken.

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email