Ruimte voor innovatie

debbie molhuizen

Op het moment dat je je net staande kunt houden, is het nagenoeg onmogelijk om te komen tot vernieuwing. Je bent aan het overleven en dan is de eerste prioriteit om weer tot leven komen.

Dat ik dit zou bereiken, had ik niet verwacht. Ik had er zelfs niet van durven dromen. Dat ik tegelijk aan einde van mijn latijn zou zijn, was al helemaal onvoorstelbaar. Maar het is zo. Ik voel het aan alles. Ik ben op.

Mijn management verwacht dat we met nieuwe ideeën komen zodat we kunnen overleven.

Het lukt me niet.

Hoe kan ik toch met nieuwe ideeën komen?

Over grenzen en patronen

De ‘Hoe-krijg-ik-nieuwe-ideeën-vraag’ is gericht op het vinden van oplossingen, waardoor we niets te weten komen over onze patronen, motivatie en overtuigingen. Na een aantal vragenronden tijdens de intervisiesessie, stellen we de volgende vragen achter de vraag vast:

‘Wat drijft mij om zó veel van mijzelf te geven, dat ik steeds over mijn eigen grenzen ga?’ en ‘Welk patroon herhaal ik?’

Het is niet direct wat je verwacht te krijgen. Je komt voor een oplossing en je wordt geconfronteerd met lastige vragen die ogenschijnlijk niets met de vraag die jij stelt, te maken hebben. Welkom bij De Intervisieclub.

Je kunt pas innoveren als je er ruimte voor hebt

De case eigenaar vertelt dat het vroeger nooit genoeg was. Altijd weer dat gevoel van ‘zat er niet meer in’ achtervolgde hem. Het was niet genoeg is verworden tot ‘Ik ben niet genoeg’.

Terwijl hij naar buiten staart, voelen wij mee. We blijven stil en aanwezig en de case eigenaar vervolgt zijn verhaal. ‘Ik ben eigenlijk net als mijn moeder. Ook zij loopt altijd op haar tenen, doet meer dan zij eigenlijk aankan’. En wij maar hopen dat iemand het ziet.

We maken kennis met diep ingesleten patronen, die niet zomaar even weg te poetsen zijn.

We stellen met elkaar vast dat er geen passend antwoord kan zijn op de vraag: ‘Hoe krijg ik nieuwe ideeën?’ als je je zo voelt. Op het moment dat we als mens aan het ‘overleven’ zijn, kunnen we namelijk niet innoveren. In die periode is het eerst zaak om ervoor te zorgen dat je weer tot leven komt.

Stel jezelf vier vragen

In tijden van onzekerheid en gedoe, stellen we onszelf de volgende vragen, in deze volgorde:

1. Doe ik het goed?

2. Doe ik het juiste?

3. Is er herontwerp mogelijk van het bestaande?

4. Kunnen we innoveren?

Als eerste is het dus voor de case inbrenger van belang af te stemmen of hij het goed genoeg doet.

Het antwoord op die vraag geeft zekerheid of onzekerheid. In het geval van zekerheid: ‘Ja, ik doe het goed‘, is het mogelijk de volgende vraag te stellen. Enzovoort. Aangezien deze eerste vraag al vraagtekens oproept, is herontwerp en innovatie in dit geval uitgesloten.

En wat is goed? In dit geval is passend: weer tot leven komen zodat de overleefstand tot het verleden kan gaan horen.

Het uitzicht

Maar goed, het feit is… de case inbrenger heeft een hulpvraag gesteld en de tijd dringt om met een oplossing te komen. We zetten nog één stap.

Op adem komen

Een ademoefening leert ons de rust te bewaren in kritische tijden. Deze oefening doen we met elkaar, waarna aan het einde van de oefening iedereen in stilte één antwoord opschrijft voor de case inbrenger op zijn vraag:

Hoe moet ik nu verder? 

Er gaan vijf notities mee naar huis en hét antwoord op de vraag, wordt uiteindelijk door de case eigenaar zelf geformuleerd.

Later, op een moment waarop hij het niet verwachtte.

Jouw reactie

Heb jij eerder ervaren dat je de oplossing niet meer zag, omdat je vooral in de overleefstand stond? Vertel erover in de comments. Je krijgt zeker een reactie terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Debbie Molhuizen

Debbie is bewustmaker en eigenaar van De Intervisieclub. Zij begeleidt leiders, ondernemers en professionals door middel van intervisie en coaching zodat zij met meer zelfkennis bewust kunnen leven en werken.

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email