Reflect #9 - Loslaten

De afgelopen vier maanden hebben voor mij in het teken gestaan van ‘loslaten’. Precies op de dag dat het herfst werd en de bomen de bladeren lieten vallen, besloot ik de relatie met de man met wie ik dacht oud te worden, te beeindigen.

En dat ging niet vanzelf. Want hé, na zes jaar samen, is weggaan niet zomaar loslaten. Het betekende het grote loslaten voor mij. Want naast het verlies van de relatie ontmoette ik ook oude pijn en vastgeroeste beelden over mijzelf en wat liefde is. Ik werd bevestigd in mijn eerdere ervaringen: jezelf ontwikkelen en loslaten is voor de moedigen onder ons.

Wat loslaten voor jou betekent, weet jij zelf het beste. Laat je makkelijk los? Houd je juist vast en zo ja: hoe doe je dat dan, wat en waar houd je vast en met welke reden?

Over deze en andere vragen, gaat deze Reflect. Vier maanden later gepubliceerd dan gepland, want ik had mij over te geven aan dat wat nodig was voor mijzelf: tijd om te helen door los te laten.

Veel leesplezier.

Lieve groet,

Debbie

aanhalingsteken

Soms is loslaten veel krachtiger dan verdedigen of vasthouden.

- Eckhart Tolle

 

Je laat los als je jezelf toestaat om de energie die je in je lichaam vasthoudt, te laten stromen. Door verbinding te maken met jouw lichaam, ontwikkel je steeds meer lichaamsbewustzijn.

Wat kun je vasthouden?, vraag je je af. Je kunt emoties vasthouden, herinneringen, gedachten, oordelen, meningen, standpunten, overtuigingen en je kunt bijvoorbeeld verantwoordelijkheden naar je toe blijven trekken zonder dat het jouw verantwoordelijkheid is.

Je houdt vast aan wat je denkt dat werkt, terwijl je ziet: het werkt niet (meer). Zo zie je dat je gedachten vast kunt houden, maar ook emoties en sensaties.

Bij loslaten denken we al snel aan een actieve houding: je moet iets doen, denk je. Maar dat is een misvatting. Loslaten heeft meer te maken met aanvaarden, accepteren en vergeven om vervolgens vanuit overgave een lichamelijke transitie te ervaren, die resulteert in andere gedachten, ander gedrag en andere gevoelens en emoties.

Accepteren

Op het moment dat je accepteert, maak je de bewuste keuze het vechten tegen wat er is, te staken. Je laat jouw oude vertrouwde manier die je inzet om de nare situatie te veranderen, voor wat het is. Door het (innerlijke) gevecht te staken, komt er ruimte voor wat je voelt. Ik zeg altijd: je kunt je energie maar 1 keer weggeven. Geef je het weg aan vechten, dan blijft er bar weinig energie over om te voelen wat de situatie met jou doet. En voelen en erkennen wat er in jouw lichaam gebeurt, is de eerste voorwaarde om los te kunnen laten.

 

Aanvaarden

Op het moment dat je laat bestaan wat er is, kun je gaan aanvaarden. Je neemt het leven zoals het komt en je neemt dat wat op jouw bord ligt, aan. Zelf zeg ik in lastige tijden: ‘Het is zoals het is’. Zo omarm ik, wat het leven mij geeft op dit moment. Ik geef de strijd op tegen wat er is en adem bewust door alles heen wat er op mijn bord ligt. Aanvaarding is dus niet alleen accepteren, het is ook het bewust aannemen van wat er bij aanvaarden komt kijken. Dat betekent dat je aanneemt wat het gevolg is van het aanvaarden, vanuit het innerlijke geloof dat je aankunt wat op je pad is gekomen.

Vergeven

Stel je kunt, ongeacht wat de situatie ook is en welk gedrag, patronen en gevoelens er ook zijn, jezelf en de ander vergeven. Dan ben je aanbeland bij het ultieme loslaten. In het geval van vergeving heb je de moed om jezelf en de ander te zien met alles wat er is. Niemand is perfect en we maken allemaal fouten. Zorg ervoor dat je vergeeft vanuit je hart en niet vanuit je hoofd. Want je kunt wel zeggen dat je de ander vergeeft, maar als je nog steeds bijvoorbeeld boosheid, verdriet of ongemak ervaart, dan begraaf je met vergeving dat wat in jouw lijf nog in leven is. 

Het inzien van jouw eigen bijdrage aan een nare situatie, het doorvoelen van jouw emoties, jouw pijn, vernedering, afwijzing, de teleurstelling en het inzien van de uiteengespatte illusies, maakt dat je kunt helen.

Pas daarna krijg je echt ruimte om te kunnen vergeven. Hoe je dat doet kun je in deze blog lezen.

Weet: vergeven is een beweging die je vooral voor jezelf maakt. Je voelt je zachter, meer in verbinding en liefdevoller. Accepteren, aanvaarden en vergeven, maakt je vrij om het leven weer op te pakken zoals het voor jou klopt.

Bewust Bewegen

Iedere Reflect krijg je een handige oefening die je helpt bewust te leven en werken. Deze maand een oefening in loslaten.

Loslaten van wat je voelt of denkt, doe je door naar de plek waar je spanning ervaart in je lichaam, toe te bewegen, in plaats van ervan weg te bewegen. Je ademt bijvoorbeeld naar de locatie in je lijf waar jouw aandacht naartoe getrokken wordt en vervolgens blijf je bij dat wat er is met jouw aandacht. Niets hoeft weg, niets hoeft anders. Door je aandacht ernaar toe te bewegen, geef je jezelf permissie los te laten. De rest ‘wordt’ voor je gedaan door het lichaam tijdens de uitademing. Hoe fijn is dat.

Door de video ga je ervaren hoe het is om door middel van het stimuleren van ontspanning van je lichaam, jij spanning loslaat. Ik ben benieuwd: hoe heb je de oefening ervaren? Schrijf je reactie in de comments.

Wil je leren loslaten? Plan dan een gratis dialoog gesprek in met Debbie en ontdek hoe jij los kunt laten wat je niet langer dient.

Klik op de onderstaande button en plan direct een gesprek in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief Reflect

Reflect #9 – Loslaten

Vol vertrouwen loslaten is voor velen een uitdaging. Veelal is de gedachte er vooral veel voor te moeten doen. Dat is een misvatting. In deze Reflect aandacht voor de kunst van het loslaten.
Lees verder

Reflect #8 – Aandacht

Dit keer een andere Reflect dan anders. Eén waar de aandacht volledig uitgaat naar Amref Flying Doctors. Aandacht is maar één keer te geven. Lezen dus, met aandacht, over het Uitzwaai Event voor de Africa Hike.
Lees verder

Reflect #7 – Verbinding

Je veilig voelen en verbinding ervaren, is een krachtige formule om een fijn leven te leiden. Je kunt omgaan met de onherroepelijke ups and downs en je ervaart veerkracht. Overleven wordt overbodig, zelfs in moeilijke tijden.
Lees verder

Reflect #6 – Lef

Persoonlijke ontwikkeling is voor de moedigen onder ons. Je ziet alles, ook jouw schaduwkant. Voor leren, heb je lef nodig.
Lees verder

Reflect #5 – Groei

Jezelf ontwikkelen vindt vooral plaats aan en met een ander. We hebben elkaar keihard nodig. Daaruit volgt zakelijke en economische groei. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met die laatste vorm van groei?
Lees verder

Reflect #4 – Perfectie

Het altijd alles goed willen doen heeft een keerzijde. Een illusie nastreven heeft nog nooit iemand gelukkiger gemaakt. Geloof jij dat perfectie bestaat?
Lees verder

Reflect #3 – Bewegen

Bij bewegen denken we al snel aan sporten, wandelen of fietsen. In deze Reflect staan we stil bij een andere vorm van bewegen.
Lees verder

Reflect #2 – Rust

Als het stormt in je leven, dan kunnen er drie dingen gebeuren: je gaat vechten, vluchten of bevriezen. In deze Reflect leer je dat rust een basisingrediënt voor een fijn leven is.
Lees verder

Reflect #1 – Gewoonten

Gewoonten doorbreken: januari lijkt de perfecte maand om te beginnen. Maar in de derde week geven we de moed alweer op. In deze Reflect tips en oefeningen die je écht helpen te veranderen.
Lees verder
× What’s Up?