Reflect 7 Verbinding

Verbinding

Je veilig voelen + verbinding ervaren, is een krachtige formule om een fijn leven te leiden. Je kunt omgaan met de onherroepelijke ups and downs van het leven en je ervaart veerkracht. Overleven wordt overbodig, zelfs in moeilijke tijden.

Merk je dat je vooral aan het overleven bent, dan gaat deze formule je helpen.

Verbinding maken met jezelf

Eerder schreef ik een blog over hoe je verbinding maakt met jezelf. Ik beschrijf daarin een waardevolle les, zowel voor mijzelf als voor mijn klant.

Daar gaat verbinding voor mij over: in alle openheid kwetsbaar durven zijn over wat je denkt, voelt, wat je ervaart en wat je allemaal denkt te moeten. Over alle aannames die je doet, alle overtuigingen die je hebt en alle pijn die je ooit hebt opgelopen. Verbinden gaat lang niet altijd vanzelf. Daarom besteden wij er bij De Intervisieclub altijd aandacht aan. Of we nu in intervisie, coaching of op retraite zijn: verbinding maken is wezenlijk.

 

Veiligheid

Je veilig voelen heeft te maken met de omgeving en ook met wat je allemaal hebt meegemaakt, met jouw gevoelens, gedachten en alle gevolgen van dit alles voor jouw zenuwstelsel. Is het veilig waar je woont? Het maakt nogal uit of je lekker in slaap kunt vallen. Voel je angst of paniek, dan ervaar je een gebrek aan veiligheid. Negatieve gedachten dragen er ook niet aan bij, en dat alles heeft effect op jouw zenuwstelsel. Voel je je veilig dan is jouw lichaam in rust en ontspanning. Je veilig voelen is een prachtig vertrekpunt om verbinding te ervaren. 

 

Verbinding

Ga eens na bij jezelf: ervaar je contact met jouw lichaam? Neem je signalen van ongemak en plezier waar? Voel je sensaties in je lijf, zoals bijvoorbeeld kou, trilling, beven, krampen, stijfheid, starheid en pijn? Wat doe jij met die sensaties? En ervaar je contact met bijvoorbeeld jouw spieren, gewrichten, ogen, mond? Neem je waar als er spanning is of ontspanning? En wat doe jij met jouw emoties? Mogen ze er zijn? Zit er een oordeel op? Jouw antwoorden op al deze vragen geven je inzicht in de mate waarin jij in contact bent met jezelf. Dat gaat je enorm helpen om een verbonden leven te leiden.

Een fijn leven

Wanneer is een leven een fijn leven? In onze beleving bestaat een fijn leven uit een verbonden leven. Je openstellen voor contact, je kunnen omringen met fijne mensen, om kunnen gaan met tegenslag, erkennen wat er is en er niet van weg kijken, in plaats van blijven vechten en vluchten, durven erkennen dat die wegen niet leiden tot vervulling. Als we dat allemaal zouden doen, dan zag de wereld er nu heel anders uit. Waar nu juist veel onveiligheid en gebrek aan verbinding aan de orde van de dag is, ligt de uitnodiging op ons te wachten, vaker te doen wat klopt. Wanneer leid jij jouw fijne leven?

En de winnaar is...

Vorige maand kon je meedoen aan een winactie om zo het boek "Houd me vast" van Sue Johnson te winnen. Niemand deed mee aan de winactie, dus er is ook geen winnaar. Lezen vooral mensen met liefdevolle relaties Reflect? Het zou zomaar kunnen en wij zijn daar alleen maar heel blij mee als het zo is.

aanhalingsteken

Verbinding is dé reden waarom we hier zijn, het geeft zin en betekenis aan ons leven"

Brené Brown

Bewust Bewegen

Iedere Reflect krijg je een handige oefening die je helpt bewust te leven en werken. Dit keer een oefening waarbij je de beweging naar binnen maakt.

Verbinding maken met je lichaam

Het ging even niet vanzelf met mij. Met net iets teveel op mijn bord en niet met alles even blij, trok ik mijn wandelschoenen aan. De Nieuwe Biesbosch is heerlijk en na een uurtje wandelen, ging ik op een bruggetje zitten dat nét boven het water hangt. Ik liet mijn kin zakken en mijn ogen dwaalden af naar de wondere wereld die onderwater heet. Steeds meer onderwaterdieren werden zichtbaar. En die waren er steeds vast altijd al, maar ik zag ze eerder niet. Pas toen ik met volle aandacht ging kijken, ontvouwde zich een extra wereld recht voor mijn neus. Heel bijzonder, mijn humeur schoot omhoog.

Zo is het ook met het leven. Als je maar doorrent, zie je minder en put je jezelf uit. Daarom deze oefening voor jou.

Bewust niets doen

Als oefening in bewust bewegen, ga je deze maand iedere dag bewust niets doen. De manier waarop, is aan jou. Dat is de oefening. Simpel en doeltreffend.

Zo ga je contact maken met je lijf en dat geeft je een bron aan informatie over hoe het met je gaat. Ook geeft het rust aan jouw autonome zenuwstelsel én je ziet weer eens iets anders, wat je nooit gezien had als je niet even niets had gedaan. Dan moet je wel je ogen openhouden, zoals ik deed, die afgelopen wandeling.

Laat je bij de reacties even weten hoe het voor je was om iedere dag even 5 minuten in stilte te zijn. Voor je uit te staren of met je ogen dicht contact te maken met je lijf?

Fijne zomer en we ontmoeten je graag weer bij Reflect #8 met als thema 'Aandacht'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief Reflect

Reflect #9 – Loslaten

Vol vertrouwen loslaten is voor velen een uitdaging. Veelal is de gedachte er vooral veel voor te moeten doen. Dat is een misvatting. In deze Reflect aandacht voor de kunst van het loslaten.
Lees verder

Reflect #8 – Aandacht

Dit keer een andere Reflect dan anders. Eén waar de aandacht volledig uitgaat naar Amref Flying Doctors. Aandacht is maar één keer te geven. Lezen dus, met aandacht, over het Uitzwaai Event voor de Africa Hike.
Lees verder

Reflect #7 – Verbinding

Je veilig voelen en verbinding ervaren, is een krachtige formule om een fijn leven te leiden. Je kunt omgaan met de onherroepelijke ups and downs en je ervaart veerkracht. Overleven wordt overbodig, zelfs in moeilijke tijden.
Lees verder

Reflect #6 – Lef

Persoonlijke ontwikkeling is voor de moedigen onder ons. Je ziet alles, ook jouw schaduwkant. Voor leren, heb je lef nodig.
Lees verder

Reflect #5 – Groei

Jezelf ontwikkelen vindt vooral plaats aan en met een ander. We hebben elkaar keihard nodig. Daaruit volgt zakelijke en economische groei. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met die laatste vorm van groei?
Lees verder

Reflect #4 – Perfectie

Het altijd alles goed willen doen heeft een keerzijde. Een illusie nastreven heeft nog nooit iemand gelukkiger gemaakt. Geloof jij dat perfectie bestaat?
Lees verder

Reflect #3 – Bewegen

Bij bewegen denken we al snel aan sporten, wandelen of fietsen. In deze Reflect staan we stil bij een andere vorm van bewegen.
Lees verder

Reflect #2 – Rust

Als het stormt in je leven, dan kunnen er drie dingen gebeuren: je gaat vechten, vluchten of bevriezen. In deze Reflect leer je dat rust een basisingrediënt voor een fijn leven is.
Lees verder

Reflect #1 – Gewoonten

Gewoonten doorbreken: januari lijkt de perfecte maand om te beginnen. Maar in de derde week geven we de moed alweer op. In deze Reflect tips en oefeningen die je écht helpen te veranderen.
Lees verder
× What’s Up?