Reflect #6

Lef

Het is 2001 en het voelt goed, daar onder de warme vleugels van De Baak. Het managementcentrum van VNO-NCW voelt als thuis. Er is alle ruimte om trainingen te ontwerpen, uit te voeren, te coachen en voor grote klanten te werken. Waarom moest ik dan toch vertrekken?

Het was tijd. Tijd om te gaan en zelfstandig te worden. In alle opzichten.

En zo startte ik in 2002 met mijn bedrijf LeF, wat stond voor Leren en Faciliteren. Voor leren heb je lef nodig, dat was het idee.

De opdrachten stroomden binnen en al snel huurde ik collega professionals. Helemaal toen ik in 2004 in de tsunami terechtkwam op Sri Lanka.

Door PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) moest ik hulp inschakelen voor de uitvoering van alle leer- en ontwikkeltrajecten voor klanten. In de tussentijd leerde ik met behulp van therapie alles over trauma en over de verwerking ervan. Aan den lijve. Kilometers heb ik gewandeld. Om te voelen. Te huilen. Te zien wat er zich in mij afspeelde.

Verwerking van gedoe gaat door je heen, niet om je heen.

Nu twintig jaar later, kijk ik terug en zie ik dat alles zo heeft moeten zijn. Door de tsunami heb ik beter leren zien wat mijn verhaal geworden was. Ik zag de mooie en moeilijke momenten. Wat ik ook zag, is dat je lef nodig hebt om aandacht te blijven geven aan jezelf, juist als er gedoe op je bord ligt.

Lef dus.

Ga jij het aan met jezelf, op het moment dat leven jou erom vraagt?

Fijne zomer!

Lev

Het woord 'lef' stamt af van het Hebreewse woord 'Lev', dat 'hart' betekent. En laat de verbinding met jouw hart nou essentieel zijn op het moment dat je het even moeilijk hebt in je leven. Want hoe vaak komt het niet voor dat je juist in tijden van gedoe, heel streng bent voor jezelf? Boos wordt dat het niet lukt? Bang bent dat je faalt? Het is de connectie met je hart dat maakt dat jouw energie weer de juiste kant op gaat stromen. 

Acceptatie

Boos, bang, bedroefd, schaamte en schuld: we voelen het liever niet. Daarom drukken we deze emoties weg, bedenken we van alles en gaan we het gevecht met het leven aan op de ons wel bekende, oude manier. Je hebt lef nodig om te voelen wat er te voelen valt. De sensaties in je lichaam te ervaren en te zien wat zich in jezelf afspeelt. Acceptatie en zelfcompassie helpt je om te zijn met wat er is. Jezelf liefhebben, is ontwapenend. 

 

Kwetsbaarheid als kracht

Durf jij kwetsbaar te zijn? is dezelfde vraag als 'Heb jij het lef om je emoties en gedachten te voelen en te delen met anderen?' Volg je coaching, intervisie of retraites bij De Intervisieclub, dan komen daar de volgende vragen bij: 'Heb jij de moed om te erkennen of jouw lichaam automatisch in de vecht-, vlucht-, bevries- of onderwerpen-stand staat? en 'In hoeverre voel jij je veilig en verbonden?' Het delen van jouw kwetsbaarheid is jouw kracht.

Als het oude niet meer werkt

In een persoonlijk ontwikkelproces ontkom je er niet aan: je hebt de moed gevat om dingen anders aan te pakken, omdat je merkt dat het oude niet meer werkt. Je doet van alles anders maar het werkt niet (in één keer). De frustraties lopen op en je bent geneigd de handdoek in de ring te gooien.

Juist op die momenten dat het nieuwe niet werkt, heb je lef nodig om te voelen wat er te voelen valt.

Brené Brown is expert op het gebied van kwetsbaarheid. Zij schreef diverse boeken en zoals je weet: wij zijn fan van haar inzichten.

Ook in deze video van mei 2022, zet zij uiteen, waar er nog zo veel te winnen valt op het moment dat we vastlopen in onszelf.

aanhalingsteken

Verwerking van gedoe gaat door je heen, niet om je heen.

Debbie Molhuizen - Bewustmaker

En de winnaar is...

In Reflect #5 over Groei, maakte je kans op twee coachingsgesprekken met Debbie, coach en bewustmaker van De Intervisieclub.

De winnaar is Maaike Berendsen. Gefeliciteerd Maaike. We gaan jouw vraag over verbinding met liefde en nieuwsgierigheid onderzoeken tijdens de coaching. En wat mooi dat je ook meegaat naar de Weekendretraite in Groningen van 2 - 4 september 2022. Verdieping is verzekerd!

Bewust Bewegen

Iedere Reflect krijg je een handige oefening die je helpt bewust te leven en werken. En het zal je niet verbazen: voor deze oefening heb je lef nodig.

Koud douchen na jouw warme douche

Je adem stokt en je denkt al snel: doe het lekker zelf. Nou, dat doen wij ook. Iedere dag. En weet: het went en het is heerlijk. Op een gegeven moment. Dus hop hop. Doen die oefening.

Voordelen

Wat is dat toch, met dat koud douchen na een warme douche? Het is reuze hip en het is bewezen goed voor je.

Dat het ook ronduit onaangenaam kan zijn als je ermee start, is ook bekend. Daarom is deze oefening voor de moedigen onder ons. Laat vooral onder in de comments weten hoe het je bevalt!

OK, maar hoe dan?

 • Douche zoals je gewend bent.
 • Kies of je voor the cold turkey gaat (in een keer naar koud) of langzaam van warm naar koud wilt overstappen.
 • Als je een losse douchekop hebt: des te beter. Je geeft jezelf daarmee de ideale 'Kneipp douche-methode'. De wat? Nou, dat is de grondlegger van koud douchen en wisselbaden. De Wim Hof van de 19e eeuw.
 • Het gaat zo:
  • Neem de douchekop in je rechterhand. Ga met de straal vanaf je linkervoet naar je linkerbovenbeen. Let op je adem. Adem in en uit en houd contact met je lichaam.
  • Ga met de straal naar je linker arm vanaf je linkerhand naar je linkerschouder. Let op je adem.
  • Wissel van hand en herhaal aan de andere kant van je lichaam.
  • Ga vanaf je bekken naar je keel.
  • Ga vanaf je onderrug naar je nek.
  • Ga, zodra je er klaar voor bent naar de bovenkant van jouw hoofd en laat de straal over je hoofd vallen.
  • Blijf ademen en houd contact met je lichaam.
  • Begin met een seconde of 10 en bouw het uit naar behoefte.
  • Nadat je klaar bent, blijf je nog een aantal minuten in contact met je lichaam en je bent je bewust van je adem.
  • Neem waar hoe je je voelt.
  • Zorg ervoor dat je nooit te lang onder de koude douche staat. Als je niet meer warm wordt, dan heb je er te lang onder gestaan.
  • Gevaarlijk is koud douchen niet snel. Maar als je twijfelt, bespreek dit dan met jouw arts.
  • Herhaal deze oefening minimaal een maand. Want één keer is geen keer.

 

Winactie

Iedere maand kun je meedoen aan een winactie, en deze maand verloten wij onder de inzenders het boek "Houd me vast" van Sue Johnson. Het is een prachtig boek voor iedereen die binnen een relatie ontvankelijk, toegankelijk en betrokken wil leren zijn.

Volgende maand staat Reflect in het teken van Verbinding, dus wij dachten: dit boek past wel heel mooi.

 

 

De vraag

Wij zijn benieuwd hoe jij omgaat met lastige situaties en welk overlevingsmechanisme je op zo'n moment toepast. Ga je vechten, vluchten, bevriezen of onderwerpen? Een korte uitleg van de diverse overlevingsstrategieën lees je hiernaast.

Wij realiseren ons heel goed dat ook deze winactie lef van je vraagt. Maar hé: dan heb je ook wat. Minimaal weer nog meer inzicht in jezelf en wie weet een tof boek!

Vul onderstaand formulier in en laat in het lege veld jouw reflectie achter. We kunnen jouw inzending gebruiken om anderen te inspireren, maar vermelden daarbij geen namen.

 

Ja, ik wil graag meedoen met de lef winactie

Naam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief Reflect

Reflect #9 – Loslaten

Vol vertrouwen loslaten is voor velen een uitdaging. Veelal is de gedachte er vooral veel voor te moeten doen. Dat is een misvatting. In deze Reflect aandacht voor de kunst van het loslaten.
Lees verder

Reflect #8 – Aandacht

Dit keer een andere Reflect dan anders. Eén waar de aandacht volledig uitgaat naar Amref Flying Doctors. Aandacht is maar één keer te geven. Lezen dus, met aandacht, over het Uitzwaai Event voor de Africa Hike.
Lees verder

Reflect #7 – Verbinding

Je veilig voelen en verbinding ervaren, is een krachtige formule om een fijn leven te leiden. Je kunt omgaan met de onherroepelijke ups and downs en je ervaart veerkracht. Overleven wordt overbodig, zelfs in moeilijke tijden.
Lees verder

Reflect #6 – Lef

Persoonlijke ontwikkeling is voor de moedigen onder ons. Je ziet alles, ook jouw schaduwkant. Voor leren, heb je lef nodig.
Lees verder

Reflect #5 – Groei

Jezelf ontwikkelen vindt vooral plaats aan en met een ander. We hebben elkaar keihard nodig. Daaruit volgt zakelijke en economische groei. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met die laatste vorm van groei?
Lees verder

Reflect #4 – Perfectie

Het altijd alles goed willen doen heeft een keerzijde. Een illusie nastreven heeft nog nooit iemand gelukkiger gemaakt. Geloof jij dat perfectie bestaat?
Lees verder

Reflect #3 – Bewegen

Bij bewegen denken we al snel aan sporten, wandelen of fietsen. In deze Reflect staan we stil bij een andere vorm van bewegen.
Lees verder

Reflect #2 – Rust

Als het stormt in je leven, dan kunnen er drie dingen gebeuren: je gaat vechten, vluchten of bevriezen. In deze Reflect leer je dat rust een basisingrediënt voor een fijn leven is.
Lees verder

Reflect #1 – Gewoonten

Gewoonten doorbreken: januari lijkt de perfecte maand om te beginnen. Maar in de derde week geven we de moed alweer op. In deze Reflect tips en oefeningen die je écht helpen te veranderen.
Lees verder
× What’s Up?