Reflect Groei

Groei

We hebben het in deze Reflect over een kernwaarde van De Intervisieclub: Groei. Maar wanneer spreken we van groei?

Wij onderscheiden vandaag drie vormen: persoonlijke, zakelijke en economische groei.

Zoals alles verboden is, hebben ook deze vormen van groei met elkaar te maken. En wij geloven erin, dat het persoonlijke groei vraagt om zakelijke en daarmee economische groei te bereiken.

Het is wat ons betreft echter onmogelijk om te blijven denken dat zakelijke en economische groei altijd een stijgende (financiële) lijn omhoog betekent. Het is aan ons om in beweging te komen in een richting die beter past en waardoor er meer balans komt tussen het streven naar welvaart en het welzijn van de planeet en onszelf.

Een fijne dag.

Persoonlijke groei

Persoonlijke groei omvat alles waar de filosoof Socrates ons in voorging: het verkrijgen van zelfkennis zodat je bewust kunt leven en werken. Met zelfkennis onder je arm, beweeg je je zowel privé en zakelijk, zoals het het beste klopt. Voor jezelf, de ander en onze planeet. Waarin we deze tijd doorschieten in 'Als het voor mij maar klopt', hechten wij eraan dat het klopt voor jou in relatie tot de ander en jouw omgeving. Gaat dat steeds meer vanzelf, dan spreken wij van groei. Feit is dat groei dan ook niet alleen betekent 'in een stijgende lijn omhoog'.

Zakelijke groei

Of je nu eigenaar bent van een bedrijf, eenpitter of voor een organisatie werkt: je krijgt te maken met de vraag: "En hoe gaat het met je bedrijf" En we weten van elkaar dat we dan willen weten hoe het met de winst staat. "Zit er nog een beetje schot in?" Ook al zien we alle gevolgen van deze doorgeslagen doelstellingen om ons heen, echt loslaten van groeiverwachting blijft moeilijk. Daarom richten wij ons graag op de bedrijven en zelfstandigen die het aandurven zakelijke groei breder te zien. Want er zitten grenzen aan maar blijven groeien.

 

Economische groei

Economische groei wordt gemeten met het Bruto Binnenlands Product, wat inhoudt dat alle economische activiteit in een land wordt opgeteld. Stijgt het bbp dan is er sprake van economische groei. Het huidige idee is dat groei nodig is om alle kosten te dragen die onze samenleving met zich meebrengt. Gelukkig wordt er door steeds meer economen op gewezen dat als we het bbp blijven beschouwen als dé indicator van economisch succes, dit geen recht doet aan de realiteit. Kijk om je heen en zie wat er is. Er wordt iets nieuws van ons verwacht.

Groei in een ander perspectief

Volgens econoom Kate Raworth, verbonden aan Oxford University, is het huidige economische model aan het eind van haar bestaansrecht gekomen. Kijk alleen maar om je heen en je kan bijna niet anders dan het met Raworth eens zijn.

Groei is nog steeds de norm als we het hebben over de economie. Dat heeft onder andere als gevolg dat wij de energie die de aarde ons per jaar geeft, al verbruikt hebben in de maand augustus. En dan moeten we nog even om het jaar door te komen. Aan economische groei zit dus een grens.

Onze blik op economische groei: zó jaren '50

Raworth legt met haar visie op economie haarfijn de vinger op de zere plek als het gaat om ons huidige economisch denken. Zij laat ons zien, dat als economische groei zoals wij dat al jaren voor ogen zien, als gevolg heeft dat er een toenemende ongelijkheid ontstaat, wij de aarde uitputten en er steeds meer ontberingen zijn. Het evident is dat het tijd wordt voor iets anders.

Het Donut Model

Raworth laat ons zien hoe je dat doet, met het Donut Model. In plaats van een stijgende lijn rechts naar boven als richting voor economische groei, gaan we ons richten op een circulair model. Zo hebben we oog voor overbelasting van de aarde en tekorten voor de mens, grondstoffen worden hergebruikt en niemand wordt achtergesteld. Het klinkt ons als muziek in de oren.

Kijk even dit filmpje en je weet precies hoe het werkt.

Wat vraagt het Donut model van ons?

Wat ons aanspreekt aan de visie van Raworth is dat het als eerste moet gaan om erkenning dat het zo niet langer kan. Zij legt vervolgens uit dat economische activiteiten niet meer uit de bocht moeten vliegen en dat groei plaatsvindt binnen grenzen. Op die manier vallen er geen mensen meer buiten de boot.

Persoonlijke groei

Oog hebben voor wat er niet klopt in de wereld, begint bij zien wat er niet klopt bij jezelf. Je kunt wijzen naar anderen als iets je niet bevalt, maar krachtiger is het zélf stappen te zetten in een richting waarin het voor jezelf en de ander beter klopt.

En zo is ook deze cirkel rond en is helder dat alle vormen van groei met elkaar verbonden zijn.

Moet je dan nu je hele leven omgooien? Dat lijkt ons niet.

Begin met het zetten van kleine, haalbare stappen. Zo is groei in alle opzichten, eenvoudiger te integreren in jouw leven. Geen idee welke stappen je kunt zetten?

Waar het gaat om onze planeet:

 • Zet de kraan uit terwijl je je tanden poetst
 • Deel wat je kunt missen
 • Zorg ervoor dat jouw kleding hergebruikt wordt
 • Trek een extra trui aan als het binnen koud is.

Waar het gaat om jouw of het bedrijf?

 • Draag dat bij waar je goed in bent
 • Praat met in plaats van over elkaar
 • Bouw een team of ben onderdeel van een team, dat samenwerkt
 • Neem jezelf mee en wees open over wat je beweegt.

Waar het gaat om jouw persoonlijke ontwikkeling?

 • Bevorder jouw zelfkennis
 • Deel wat je over jezelf weet zodat de ander jou beter kan begrijpen
 • Laat je steunen
 • Overstijg jouw ego
 • Maak verbinding met jouw hart
 • Leef liefdevol.
aanhalingsteken

Je verandert dingen nooit door de bestaande realiteit te bestrijden.

Buckminster Fuller – uitvinder

Cadeau van de maand

Deze maand is geen boek, maar een ander cadeau te winnen. Want wat is nu fijner als jij voelt dat je wilt groeien, je dat kan doen met behulp van steun en inzicht?

Daarom verloten we deze maand twee coachingsgesprekken met bewustmaker Debbie.

Of je nu stil wilt staan bij leiderschapsvragen, vragen die jou als ondernemer bezighouden of zaken waarop je wilt reflecteren rond thema's als gezondheid, relaties of geld: je bent welkom.

Doe mee met de loting door jouw groeivragen te delen. Vul onderstaand formulier. In de volgende Reflect, die over 'Lef' gaat, lees je of je gewonnen hebt.

Ja, ik wil groeien

Naam

Bewust Bewegen

Iedere Reflect krijg je een handige oefening die je helpt bewust te leven en werken. Deze keer een schrijfoefening.

Welke waarde voeg jij toe?

Sta eens stil bij de waarde die jij toevoegt aan jouw leven doordat jij je persoonlijk ontwikkelt? Wat is de oogst?

Wat doe jij aan persoonlijke ontwikkeling en wat levert jou dat op? En welke waarde voeg jij toe in de keten van jouw werk of andere invulling? Wat draag je bij en wat geeft dat aan het of jouw bedrijf?

Tot slot: hoe zorg jij voor de aarde? Vul jouw antwoorden hier in en ga er eens een gesprek over aan met je buurman op een verjaardag. Om maar iemand te noemen.

Laat jouw reactie achter in de comments. We zien ernaar uit.

 

 

Wil je de maandelijkse online magazine ontvangen?

Meld je aan voor Reflect!

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief Reflect

Reflect #9 – Loslaten

Vol vertrouwen loslaten is voor velen een uitdaging. Veelal is de gedachte er vooral veel voor te moeten doen. Dat is een misvatting. In deze Reflect aandacht voor de kunst van het loslaten.
Lees verder

Reflect #8 – Aandacht

Dit keer een andere Reflect dan anders. Eén waar de aandacht volledig uitgaat naar Amref Flying Doctors. Aandacht is maar één keer te geven. Lezen dus, met aandacht, over het Uitzwaai Event voor de Africa Hike.
Lees verder

Reflect #7 – Verbinding

Je veilig voelen en verbinding ervaren, is een krachtige formule om een fijn leven te leiden. Je kunt omgaan met de onherroepelijke ups and downs en je ervaart veerkracht. Overleven wordt overbodig, zelfs in moeilijke tijden.
Lees verder

Reflect #6 – Lef

Persoonlijke ontwikkeling is voor de moedigen onder ons. Je ziet alles, ook jouw schaduwkant. Voor leren, heb je lef nodig.
Lees verder

Reflect #5 – Groei

Jezelf ontwikkelen vindt vooral plaats aan en met een ander. We hebben elkaar keihard nodig. Daaruit volgt zakelijke en economische groei. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met die laatste vorm van groei?
Lees verder

Reflect #4 – Perfectie

Het altijd alles goed willen doen heeft een keerzijde. Een illusie nastreven heeft nog nooit iemand gelukkiger gemaakt. Geloof jij dat perfectie bestaat?
Lees verder

Reflect #3 – Bewegen

Bij bewegen denken we al snel aan sporten, wandelen of fietsen. In deze Reflect staan we stil bij een andere vorm van bewegen.
Lees verder

Reflect #2 – Rust

Als het stormt in je leven, dan kunnen er drie dingen gebeuren: je gaat vechten, vluchten of bevriezen. In deze Reflect leer je dat rust een basisingrediënt voor een fijn leven is.
Lees verder

Reflect #1 – Gewoonten

Gewoonten doorbreken: januari lijkt de perfecte maand om te beginnen. Maar in de derde week geven we de moed alweer op. In deze Reflect tips en oefeningen die je écht helpen te veranderen.
Lees verder
× What’s Up?