Reflect 4 - Perfectie

Perfectie

Waar de één zwaar gebukt gaat onder perfectie, fladdert de ander er moeiteloos omheen.

Maar gelukkig gaat niet iedere perfectionist gebukt onder de '100%-of-nog-beter-lat'. Er zijn ook mensen die er niet onder leiden, maar het juist heerlijk vinden om geordend, gestructureerd en gefocust te leven en werken. Zij floreren bij perfectie en hebben nergens last van.

In deze Reflect besteden we aandacht aan perfectionisme. Laat je ons weten in de comments of je nog nieuwe inzichten hebt opgedaan?

Veel plezier met lezen.

Psycholoog en professor dr. Paul Hewitt van de Universiteit van British Columbia, houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met perfectionisme.

Hewitt onderscheidt drie typen:

Self-oriented perfectionist

De op zichzelf gerichte perfectionist streeft naar het beste resultaat en neemt zichzelf daarbij voortdurend onder de loep. Is het resultaat niet goed, dan is dat de bevestiging dat de perfectionist zelf niet goed is. Herken je je hierin, dan heb je wellicht geleerd dat je goed bent door wat je doet, in plaats van wie je bent.

Other-oriented perfectionist

Ken je iemand in jouw buurt die regelmatig onrealistische doelen stelt voor een ander en boos wordt als deze niet bereikt worden? Dan heb je te maken met een  ‘other-oriented perfectionist’. Zij stellen hoge verwachtingen aan anderen en zijn gericht op wat de ander wel of niet goed doet. Relaties lopen hierdoor snel stuk.

 

Socially prescribed perfectionist

Heb je het idee nooit genoeg te zijn in de ogen van anderen? Dan val je volgens Hewitt in de groep 'socially prescribed perfectionisten'. Deze perfectionist denkt dat de omgeving verwacht dat ze perfect zijn en dat is uitputtend. Je leeft en werkt niet vanuit je eigen norm, maar volgens die van een ander.

Is het dan nooit goed?

Stel je deze vraag aan professor Hewitt, dan is zijn antwoord: klopt, perfectionisme is nooit goed voor je. Maar is dat wel zo? We maken de balans op.

Eigenschappen op een rij

De perfectionist is niet alleen te herkennen aan alles perfect willen doen. Ook aardig gevonden willen worden, staat hoog op het verlanglijstje.

En als je denkt dat de perfectionist perfect is in het afvinken van alle to do’s, dan kom je bedrogen uit. Uitstelgedrag is de perfectionist niet vreemd. Dat is namelijk de ideale manier om fouten te voorkomen. Is de perfectionist eenmaal toch aan de slag, dan kan het zo zijn dat er te veel tijd gestoken wordt in simpele taken of kleine details.

Niet goed doen en niet goed zijn, wordt door de perfectionist  vaak over één kam geschoren. Zij ‘zijn’ wat ze doen. En gaat iets fout, dan zijn zij zelf fout en voelen zij zich schuldig of beschaamd. Het voelen van schuld heeft betrekking op iets dat zij niet goed gedaan hebben. Het voelen van schaamte gaat dieper: zij zijn zelf niet goed.

Je kunt je voorstellen dat de hoge lat die zij zichzelf opleggen, spanning met zich meebrengt. Niet alleen voor de perfectionist zelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Gevoelens van schaamte en schuld zullen daardoor alleen maar toenemen. Herken je dit bij jezelf en heb je er last van? Dan kun je eens overwegen om (bijvoorbeeld middels individuele begeleiding) meer te gaan houden van jezelf om wie je bent, in plaats van wat je doet.

Van perfectionisme word je niet gelukkig

Hewitt is dan ook stellig in zijn conclusie: van perfectionisme word je niet gelukkig. En de wetenschappelijke literatuur schetst hetzelfde beeld. Perfectionisten stellen onder andere hoge eisen aan zichzelf, vinden het bouwen en onderhouden van relaties lastig, moeten zich omringen met structuur en zijn faalangstig. Daar word je inderdaad niet echt blij van.

Maar wat als heel goed, gewoon prima is?

En toch zijn er ook genoeg perfectionisten die dolblij zijn met het leven. Zij zijn gefocust, houden van structuur, vinden het heerlijk het beste uit zichzelf te halen én dringen de hang naar perfectie niet op aan een ander.

Wat deze vorm van perfectionisme gezond maakt? Deze perfectionist maakt zich niet zo druk als het een keer niet goed gaat. Fouten maken mag en een keer vallen is geen probleem. Gelukkig. We kunnen weer adem halen.

aanhalingsteken

Embrace the glorious mess that you are.

- Elizabeth Gilbert

Boek van de maand

Het boek van vorige maand 'Verademing' van Koen de Jong is gewonnen door Judith Jansen. Gefeliciteerd Judith!

Deze maand maak je kans op 'De Kracht van kwetsbaarheid - heb de moed om niet perfect te willen zijn'. In dit boek geeft Brené Brown ons antwoord op vragen als:

  • Waarom zijn we zo bang om ons kwetsbaar op te stellen?
  • Hoe schermen we ons af voor onze kwetsbaarheid?
  • Welke prijs betalen we als we ons afsluiten en terugtrekken?

Een prachtig boek voor iedereen die last heeft van perfectionisme en iedereen die het moeilijk vindt om kwetsbaar te zijn.

De Ted Talk – “The Power of vulnerability”  van Brené Brown werd op Youtube ruim 17 miljoen keer bekeken en vertaald in 38 talen. Haar woorden komen binnen, de boodschap is krachtig en helder: ‘Kwetsbaarheid vormt de kern, het hart, het middelpunt van betekenisvolle, menselijke ervaringen’.

Je kwetsbaar opstellen is lastig, zeker als je uit bent op perfectie. Het brengt gevoelens van schaamte, onzekerheid en onrust met zich mee omdat we leven in een wereld die gericht is op prestatie en resultaat.

In dit boekt moedigt Brené jou als lezer aan om perfectionisme te laten varen als het je in de weg zit, jouw kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

De kracht van kwetsbaarheid winnen

Wil je kans maken op het boek? Beantwoord dan de volgende vragen en stuur de antwoorden in. Je leest in de volgende Reflect of je gewonnen hebt.

Quiz De Kracht van Kwetsbaarheid

Vind je het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen?
Welke gevoelens ervaar je als je je kwetsbaar opstelt?
Welke sensaties ervaar je als je je kwetsbaar opstelt?
Vul je naam en email adres in zodat we je kunnen bereiken.

Bewust Bewegen

Iedere Reflect krijg je een handige oefening die je helpt bewust te leven en werken. De volgende oefening heet 'Leren vallen' en deze oefening doe je met iemand samen. Laat je ons even weten hoe het ging? Dat vinden we super leuk.

Wil je de maandelijkse online magazine ontvangen?

Meld je aan voor Reflect!

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief Reflect

Reflect #9 – Loslaten

Vol vertrouwen loslaten is voor velen een uitdaging. Veelal is de gedachte er vooral veel voor te moeten doen. Dat is een misvatting. In deze Reflect aandacht voor de kunst van het loslaten.
Lees verder

Reflect #8 – Aandacht

Dit keer een andere Reflect dan anders. Eén waar de aandacht volledig uitgaat naar Amref Flying Doctors. Aandacht is maar één keer te geven. Lezen dus, met aandacht, over het Uitzwaai Event voor de Africa Hike.
Lees verder

Reflect #7 – Verbinding

Je veilig voelen en verbinding ervaren, is een krachtige formule om een fijn leven te leiden. Je kunt omgaan met de onherroepelijke ups and downs en je ervaart veerkracht. Overleven wordt overbodig, zelfs in moeilijke tijden.
Lees verder

Reflect #6 – Lef

Persoonlijke ontwikkeling is voor de moedigen onder ons. Je ziet alles, ook jouw schaduwkant. Voor leren, heb je lef nodig.
Lees verder

Reflect #5 – Groei

Jezelf ontwikkelen vindt vooral plaats aan en met een ander. We hebben elkaar keihard nodig. Daaruit volgt zakelijke en economische groei. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met die laatste vorm van groei?
Lees verder

Reflect #4 – Perfectie

Het altijd alles goed willen doen heeft een keerzijde. Een illusie nastreven heeft nog nooit iemand gelukkiger gemaakt. Geloof jij dat perfectie bestaat?
Lees verder

Reflect #3 – Bewegen

Bij bewegen denken we al snel aan sporten, wandelen of fietsen. In deze Reflect staan we stil bij een andere vorm van bewegen.
Lees verder

Reflect #2 – Rust

Als het stormt in je leven, dan kunnen er drie dingen gebeuren: je gaat vechten, vluchten of bevriezen. In deze Reflect leer je dat rust een basisingrediënt voor een fijn leven is.
Lees verder

Reflect #1 – Gewoonten

Gewoonten doorbreken: januari lijkt de perfecte maand om te beginnen. Maar in de derde week geven we de moed alweer op. In deze Reflect tips en oefeningen die je écht helpen te veranderen.
Lees verder
× What’s Up?