Reflect #3

Beweging

Het woord 'beweging' doet iets met je. Het heeft ‘voorwaarts’ in zich en hop hop én door.

Terwijl in beweging komen, lang niet altijd een activiteit van je vraagt. In beweging komen kan ook vertragen en verstillen omvatten, juist als je vaker wel dan niet in beweging bent.

Stilstaan bij bewegen

Waar beweging veelal gebruikt wordt voor activiteiten zoals sporten, wandelen, fietsen of anderszins van A naar B te geraken, leggen wij graag de nadruk op het belang van het maken van de beweging naar binnen.

Actieve beweging heeft fysieke voordelen, zoals bijvoorbeeld de nodige stoffen die vrijkomen zoals serotonine en dopamine (gelukshormonen) en noradrenaline (bevordering alertheid en actie). Het meer passieve naar binnen keren heeft vooral geestelijke voordelen. Welke, dat lees je in deze Reflect over bewegen.

Maar eerst even een winnaar bekend maken.

Boek van de maand

Vorige maand was 'De Kracht van rust' ons boek van de maand. De winnaar van het boek is Kim Heuveling. Naast haar leuke inzending, lees je ook reacties van anderen die hebben meegedaan met de loting.

Vanzelfsprekende rust

Wat een leuk online magazine zeg. Heel interessant en ik wil er graag meer over leren. Deze kennis wil ik graag weer overbrengen naar mijn compagnon en collega’s. De rust die vroeger vanzelf sprekend was, wil ik graag weer creëren. - Petra

Altijd een steentje bijdragen

Yep, schouders eronder, mijn steentje “altijd” willen bijdragen, het “normaal” vinden dat het niet moeiteloos gaat. Need I say more?! - Ginger

Zwakke plekken

Het lijkt mij super mooi om er meer over te lezen. Na burnout nu goed in balans, maar merk zo dat het een zwakke plek is. Rust rust rust. En er zit zo'n kracht in. Dus heel benieuwd. - Kim

Boek van deze maand

Iedereen die door mij begeleid wordt, herkent het direct: in mijn coachingspraktijk leer ik je graag wat de impact is van je ademhaling op jouw gesteldheid en gezondheid. Te hoog, te diep, te vaak: het leidt allemaal tot (vaak chronische) klachten, zoals te hoge bloedruk, moeite met ontspannen, altijd aan staan, gejaagdheid en last van bijvoorbeeld gespannen schouders.

Het boek Verademing van Koen de Jong (oprichter van het door ons zeer gewaardeerde sportplatform Sportrusten) en psychiater Bram Bakker, legt je haarfijn uit wanneer je goed ademt en wanneer verkeerd. Naast een heldere uiteenzetting over de fysiologie van adem, besteden de heren ook aandacht aan de klachten die je kunt krijgen als je niet goed ademt. Zij delen het hele boek door super praktische oefeningen, die je helpen om lekker in beweging te komen.

Geen idee hoe het met jou is, maar steeds als ik een boek over ademen lees of de oefeningen doe, dan ben ik mij bewuster van hoe ik adem. Dat leidt ook tot waarneembare verstoring en soms ongemak, maar geen man overboord. Ooit leerde Aikido leraar Pieter Klaassen mij namelijk, dat het woord ‘ademhalen’ eigenlijk niet klopt. We hoeven namelijk niets te halen. Het IS er al. En die zin helpt mij nog steeds, als ik teveel mijn best doe om goed te ademen. En zo is adem is een prachtige spiegel waardoor je kunt zien wat je zelf doet of laat.

Wij verloten "Verademing"

Deze maand kun jij het boek “Verademing” winnen door mee te doen met de quiz. Wij maken de winnaar bekend in Reflect #4 die gaat over Perfectie en half april uitkomt.

Quiz Verademing

Hoeveel keer adem je bij voorkeur in en uit per minuut?
Zuurstof moet je inademen en koolzuur moet je uitademen.
Kies wat juist is
Wanneer adem je goed?
Naam
aanhalingsteken

Hoe meer zelfliefde jij ontwikkelt, hoe eerder jij jezelf de tijd gunt om voor je lichaam te zorgen en te gaan bewegen op een manier die voor jou klopt.

De voordelen van bewegen

In de blog over bewegen, zetten wij onze visie op bewegen uiteen: 'Beweeg meer' is net zoiets als 'Wees spontaan'. Het werkt niet.

En toch zijn er vele voordelen te ontdekken aan bewegen. Je leest ze hier.

De voordelen van fysiek bewegen

Niet alleen door het vrijkomen van de nodige hormonen en neurotransmitters, maakt jouw lijf een sprongetje. Ook jouw spieren, botten en pezen worden heel blij van activiteit. Ze zijn er immers voor gemaakt. Voldoende beweging bevordert een gezonde bloeddruk, maakt je botten en spieren sterk en het reduceert stress. O ja, en je slaapt beter.

De voordelen van naar binnen bewegen

Naar binnen beweging resulteert per direct in zelfkennis op het moment dat je een bewuste beweging maakt. De sensaties, emoties en gedachten die je tegenkomt geven je nieuwe inzichten waardoor je kan bewegen in een richting die voor jou past. Op weg naar een andere baan bijvoorbeeld, of richting het loslaten van de partner die eigenlijk niet zo goed voor je is. En wat denk je van de beweging in de richting van veiligheid en verbondenheid waardoor het leven zoveel liefdevoller wordt?

Vertragen om te bewegen

Voordat je een nieuwe beweging maakt, nodigen wij je graag uit eerst te vertragen. Omdat wat je vervolgens kiest, past bij wie jij wezenlijk bent.

Het is wel grappig dat ik deze Reflect over Beweging schrijf op Ibiza, terwijl ik niet vooruit te branden ben. Tijdens een krachttraining schoot het in mijn rug en als ik opsta, zie ik eruit als een 100-jarige. Mijn lichaam schreeuwt om beweging maar doet dat ook pijn. En dat is als het leven zelf: in beweging komen, in welke richting dan ook is nodig én doet soms ook pijn.

De reden dat ik hier op Ibiza ben, is om de retraite voor te bereiden die in mei plaatsvindt. Maar ik neem hier ook de tijd om naar binnen te keren en te onderzoeken wat mijn lichaam mij te zeggen heeft. En tot mijn grote blijdschap zegt mijn lichaam mij tot nu toe dat ik eerder pijn heb door ontlading, dan pijn door stagnatie. Het is een mooi onderscheid dat je kunt leren voelen door vaak genoeg naar binnen te keren.

Bewust Bewegen

Iedere Reflect krijg je een handige oefening die je helpt bewust te leven en werken. Laat de volgende stoelyoga sessie onder leiding van Lotte je inspireren ook op je stoel in beweging te blijven.

Wil je de maandelijkse online magazine ontvangen?

Meld je aan voor Reflect!

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief Reflect

Reflect #9 – Loslaten

Vol vertrouwen loslaten is voor velen een uitdaging. Veelal is de gedachte er vooral veel voor te moeten doen. Dat is een misvatting. In deze Reflect aandacht voor de kunst van het loslaten.
Lees verder

Reflect #8 – Aandacht

Dit keer een andere Reflect dan anders. Eén waar de aandacht volledig uitgaat naar Amref Flying Doctors. Aandacht is maar één keer te geven. Lezen dus, met aandacht, over het Uitzwaai Event voor de Africa Hike.
Lees verder

Reflect #7 – Verbinding

Je veilig voelen en verbinding ervaren, is een krachtige formule om een fijn leven te leiden. Je kunt omgaan met de onherroepelijke ups and downs en je ervaart veerkracht. Overleven wordt overbodig, zelfs in moeilijke tijden.
Lees verder

Reflect #6 – Lef

Persoonlijke ontwikkeling is voor de moedigen onder ons. Je ziet alles, ook jouw schaduwkant. Voor leren, heb je lef nodig.
Lees verder

Reflect #5 – Groei

Jezelf ontwikkelen vindt vooral plaats aan en met een ander. We hebben elkaar keihard nodig. Daaruit volgt zakelijke en economische groei. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met die laatste vorm van groei?
Lees verder

Reflect #4 – Perfectie

Het altijd alles goed willen doen heeft een keerzijde. Een illusie nastreven heeft nog nooit iemand gelukkiger gemaakt. Geloof jij dat perfectie bestaat?
Lees verder

Reflect #3 – Bewegen

Bij bewegen denken we al snel aan sporten, wandelen of fietsen. In deze Reflect staan we stil bij een andere vorm van bewegen.
Lees verder

Reflect #2 – Rust

Als het stormt in je leven, dan kunnen er drie dingen gebeuren: je gaat vechten, vluchten of bevriezen. In deze Reflect leer je dat rust een basisingrediënt voor een fijn leven is.
Lees verder

Reflect #1 – Gewoonten

Gewoonten doorbreken: januari lijkt de perfecte maand om te beginnen. Maar in de derde week geven we de moed alweer op. In deze Reflect tips en oefeningen die je écht helpen te veranderen.
Lees verder
× What’s Up?