Reflect #2

Stormachtige omstandigheden

Als het stormt in je leven, dan kunnen er vier dingen gebeuren. Ten eerste: het is je allemaal teveel en je overziet het echt niet meer. Je bent niet meer vooruit te branden en/of je stort in.

Wat ook kan is dat je je gaat verzetten tegen de storm. Je laat je niet kisten en je zal de tegenslag eens een lesje leren. Je vecht tot je een ons weegt. Dit werkt prima voor een klein briesje, maar bij windkracht 8 krijg je het lastig.

Ten derde: je gaat vluchten of je schuilt en hoopt op het beste. Je zou kunnen zeggen dat de struisvogel jouw grootste vriend is en je kunt als de beste afleiden, afwijzen of negeren. Prima, de storm gaat wel weer liggen. Maar valt het je niet op, dat de stormen steeds vaker voorkomen en de windkracht toeneemt?

Tot slot: je kunt gaan onderwerpen. Je wordt een echte pleaser en het is lastig voor je om je uit te spreken. Je vindt het trekken van grenzen maar moeilijk en het leven kan bij tijd en wijle bijzonder overweldigend voor je zijn.

Overlevingsmechanismen

Samengevat: je kunt gaan bevriezen, vechten, vluchten of onderwerpen. En dat gebeurt je gewoon, zonder dat je het doorhebt. Totdat je je er bewust van wordt, welke overlevingsstrategie jij je eigen hebt gemaakt, zo door de jaren heen.

Meer ontspanning, meer plezier

De vraag is: kan het ook anders? En het goede nieuws is: Ja!

Dus waarom nog genoegen nemen met alleen maar vechten, vluchten, bevriezen of onderwerpen en maar blijven overleven? Je wordt zoveel gelukkiger op het moment dat je leert om op tijd te ontspannen, zodat je de stormen kunt doorstaan en gaat leven.

Hoe je dat doet, vertellen wij je in deze tweede Reflect die geheel in het teken staat van Rust.

 

Van overleven naar leven

Maar we gaan eerst nog even iets verder de diepte in. Want is het dan zo dat we altijd maar aan het overleven zijn in plaats van dat we leven? Helaas moeten wij vaststellen dat 15% van de bevolking  nooit eerder zo somber en zenuwachtig was en niet eerder zo in de put zat, als nu.

Rust, kalmte en gelukkig zijn, lijkt verder weg dan ooit. De werkdruk, prestatiedruk, groepsdruk en vanuit schuld ontstane handelingen, vieren hoogtij en dat heeft gevolgen voor ons zenuwstelsel.

De gevolgen liegen er niet om

Ons autonome zenuwstelsel regelt zonder dat wij er erg in hebben (autonoom) onze hartslag, ademhaling, bloeddruk en spijsvertering. Op het moment dat het lichaam te veel stress moet verwerken, ontstaat er een gedereguleerd autonoom zenuwstelsel, waardoor ons immuunsysteem verslechtert, er teveel cortisol aangemaakt wordt, de hartslag en bloeddruk stijgen en de ademhaling te hoog wordt. Langzaam takelt ons lichaam af als we maar lang genoeg zo doorgaan.

Hoe dan wel?

Het CBS geeft ons een flinke duw in de juiste richting: rust en kalmte kan ons redden, waardoor gelukkig zijn weer tot de mogelijkheden gaat behoren. Zelf als het stormt.

Van Aanstaan en uitstaan naar ook rust integreren

Vechten en vluchten heeft als gevolg dat jouw lichaam aanstaat. Ben je niet meer vooruit te branden, dan staat jouw lichaam uit. Een waakvlam is het enige licht in de donkere tunnel. De uitweg is het leren integreren van rust, waarbij een gezonde dosis aan & uitstaan zorgt voor een prettige balans.

Aanstaan

Mensen die aanstaan zijn altijd actief, werken lijstjes af en krijgen een kick van 'hop, hop, én door'. Zij vragen teveel van zichzelf en de ander. Deze manier van leven vraagt veel van het lichaam en specifiek van het autonome zenuwstelsel. Er wordt (ongemerkt) stress opgebouwd, de adem is hoog, er is vaker sprake van een hoge hartslag en/of de bloeddruk stijgt. Er wordt meer cotisol aangemaakt dan nodig en compenseren ligt op de loer. Want wie houdt dit nou vol zonder dat extra drankje, die zak chips of toch die sigaret? Niemand.

Uitstaan

Te lang aanstaan resulteert in langdurig uitstaan. Het lichaam is het vechten en vluchten zat en het lijf een signaal af: "Doe het verder lekker zelf". Mensen die uitstaan, komen tot niets. Ze kunnen het niet opbrengen om in beweging  te komen en daarover voelen ze zich vaak schuldig. Je herkent iemand die uitstaat aan het in elkaar gezakt zitten, niet aanwezig zijn in een overleg en zij kunnen maar lastig contact leggen met anderen. Ook langdurig gamen, op een mobiel koekeloeren en zonder nadenken die zak chips opeten is een vorm van uitstaan. Onthoud: van uitstaan krijg je geen nieuwe energie.

Rust integreren

Je laat het overleven achter je door te gaan herkennen en erkennen dat je in de overleefstand staat. Kijk vervolgens eens naar waar je in je leven butsen en bulten hebt opgelopen. Hoe ben je omgegaan met deze wonden? Ging je vechten, vluchten of was bevriezen het enige dat nog restte? Zorg ervoor dat je in de tussentijd steeds beter voor jezelf zorgt door rustmomenten te integreren in jouw leven. Vraag jezelf vaker af wat je voelt, wat je nodig hebt, wat je ziet gebeuren en wat het effect op jou is. Zelfregulatie geeft rust aan het autonome zenuwstelsel, waardoor overleven weer leven kan worden. 

De Kracht van Rust

Je gelooft het vast niet maar zelfs als yogateacher lukt het Lotte niet om altijd geaard en relaxed door de dag heen te bewegen (gevalletje bij de loodgieter lekt het altijd). En ook Debbie staat bekend als een wervelwind als zij teveel op haar bord heeft.

De titel: 'De kracht van rust' sprak ons dan ook direct aan en toen het ook nog als beste spirituele boek van 2021 bekroond leek te zijn waren we overtuigd: "Dit boek willen we lezen!"

In het kort

In het boek deelt Mirjam van der Vegt 8 tegendraadse lessen over werk en het goede leven. Middels verhalen en anekdotes word je meegenomen op het pad waarin je van streven naar leven beweegt.

 

Je leert dat rust niet iets is wat je als mens moet verdienen, door je 24/7 een slag in de rondte te werken. Rust is een basisbehoefte die, wanneer je het voor jezelf regelt, juist zorgt voor inspiratie, kracht en creativiteit in je dagelijkse (werkende) bestaan.

Tips en oefeningen nodigen je uit om een nieuwe levenshouding te ontwikkelen zodat je meer balans en plezier zult ervaren.

Wij geven een exemplaar van het boek weg. Wil je meedoen en het boek winnen? Vul hieronder je naam en email in en laat ons weten waarom JIJ dit boek graag in je boekenkast wilt.

Ja, ik wil meedoen met de winactie

Naam

We maken de winnaar bekend in de Reflect #3, met als thema "Beweging".

Bewust Bewegen

Iedere Reflect krijg je een handige oefening die je helpt bewust te leven en werken. Deze keer de luister ademoefening 'Gelijke Adem', want iedere bewuste in- en uitademing draagt bij aan een boost voor jouw autonome zenuwstelsel. 

Gelijke Adem

Deze oefening helpt je om je ademhaling te verbeteren waardoor je je autonome zenuwstelsel tot rust brengt. Je komt meer in balans. Handig in tijden van stress, maar zeker ook aan te raden als preventief middel om sowieso de rust te bewaren.

Wist je dat je met behulp een gezonde ademhaling, zorgt voor een verbetering van jouw bloeddruk, je jouw immuunsysteem een boost geeft, het aantal hartslagen per minuut daalt en je beter slaapt? Download hier de PDF en/of doe de oefening met behulp van deze audiofile van Debbie.

aanhalingsteken

Waarom willen we zoveel doen? Simpelweg omdat we er liever toe willen doen dan ertoe willen zijn. Niets is zo onverdraaglijk voor de mens als volledige rust

- Mirjam van der Vegt

Elementaire gewoontes

En de winnaar is.....

In de eerste Reflect vroegen wij jullie om input en feedback over Reflect. Super leuk dat er zoveel reacties binnenkwamen en bedankt voor jullie ideeën en betrokkenheid. Dat doet ons goed.

Onder de inzendingen hebben we het boek 'Elementaire Gewoontes' van James Clear verloot en de winnaar is: Anita Slavenburg. Gefeliciteerd Anita. Laat ons weten of het boek jou ook zo heeft geïnspireerd.

 

Wil je James Clear volgen?

Via zijn Instagram Account deelt hij regelmatig korte fragmenten uit zijn boek. Wij vinden dat een fijne manier om met vrolijke regelmaat te kunnen genieten van zijn krachtige boodschap.

Reflect iedere maand vanzelf in jouw mail ontvangen

Meld je aan voor Reflect

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief Reflect

Reflect #9 – Loslaten

Vol vertrouwen loslaten is voor velen een uitdaging. Veelal is de gedachte er vooral veel voor te moeten doen. Dat is een misvatting. In deze Reflect aandacht voor de kunst van het loslaten.
Lees verder

Reflect #8 – Aandacht

Dit keer een andere Reflect dan anders. Eén waar de aandacht volledig uitgaat naar Amref Flying Doctors. Aandacht is maar één keer te geven. Lezen dus, met aandacht, over het Uitzwaai Event voor de Africa Hike.
Lees verder

Reflect #7 – Verbinding

Je veilig voelen en verbinding ervaren, is een krachtige formule om een fijn leven te leiden. Je kunt omgaan met de onherroepelijke ups and downs en je ervaart veerkracht. Overleven wordt overbodig, zelfs in moeilijke tijden.
Lees verder

Reflect #6 – Lef

Persoonlijke ontwikkeling is voor de moedigen onder ons. Je ziet alles, ook jouw schaduwkant. Voor leren, heb je lef nodig.
Lees verder

Reflect #5 – Groei

Jezelf ontwikkelen vindt vooral plaats aan en met een ander. We hebben elkaar keihard nodig. Daaruit volgt zakelijke en economische groei. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met die laatste vorm van groei?
Lees verder

Reflect #4 – Perfectie

Het altijd alles goed willen doen heeft een keerzijde. Een illusie nastreven heeft nog nooit iemand gelukkiger gemaakt. Geloof jij dat perfectie bestaat?
Lees verder

Reflect #3 – Bewegen

Bij bewegen denken we al snel aan sporten, wandelen of fietsen. In deze Reflect staan we stil bij een andere vorm van bewegen.
Lees verder

Reflect #2 – Rust

Als het stormt in je leven, dan kunnen er drie dingen gebeuren: je gaat vechten, vluchten of bevriezen. In deze Reflect leer je dat rust een basisingrediënt voor een fijn leven is.
Lees verder

Reflect #1 – Gewoonten

Gewoonten doorbreken: januari lijkt de perfecte maand om te beginnen. Maar in de derde week geven we de moed alweer op. In deze Reflect tips en oefeningen die je écht helpen te veranderen.
Lees verder
× What’s Up?