Moeten loslaten is hét recept om te falen

debbie molhuizen

Loslaten lijkt hét wondermiddel voor alle situaties die stagneren. Of het nu thuis is of op jouw werk: je hoort het je jezelf vast weleens hardop zeggen of denken: 'Ik moet dat loslaten'. Deze gedachte is hét recept voor falen.

Je hoort het jezelf zeggen: “Ik moet het loslaten”. Door deze zin hardop te zeggen of te denken, activeer je jouw autonome zenuwstelsel en ga je zonder het in te gaten te hebben, vechten tegen of wegvluchten van wat er aan de hand is.

Moeten geeft stress

Hoe dat komt? Ons brein denkt in veilig en onveilig. Er bestaat dus niet zoiets als een beetje veilig. Ons lichaam raakt door het woord ‘moeten’ onder druk en dus voelt het onveilig, want stel je doet het niet… dan is er een probleem. Denkt het brein.

‘Moeten’ impliceert dat iets ‘niet mag’ en dat geeft spanning. Zo sturen onbewuste overtuigingen ons gedrag. Bijvoorbeeld: mag je niet afgewezen worden, dan MOET je geaccepteerd worden. Het effect is dat je gaat pleasen. Mag je niet falen, dan MOET je continu presteren en op jouw tenen lopen. Het effect is dat je grote kans hebt om overspannen te raken, want op je tenen lopen kost veel energie.

Even een reset

Wat moet jij allemaal van jezelf? En stel, je begint met het loslaten van het woord moeten: hoe zou het leven er dan voor jou uitzien?

In Reflect #9 lees je meer over loslaten. Klik hier om verder te lezen.

Wil je met Debbie in gesprek over iets dat jij los wilt (leren) laten? Plan dan hier een gratis dialoog gesprek met haar in.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Debbie Molhuizen

Debbie is bewustmaker en eigenaar van De Intervisieclub. Zij begeleidt leiders, ondernemers en professionals door middel van intervisie en coaching zodat zij met meer zelfkennis bewust kunnen leven en werken.

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email