Leiderschap met impact

debbie molhuizen

Als jouw bedrijf groeit dan vraagt dat meer van jouw leiderschap. De dynamiek neemt toe en de verantwoordelijkheden vragen om jouw aandacht en betrokkenheid. Hoe vul je de rol van leider in, nu jouw bedrijf steeds groter wordt?

Onze klanten zijn blij, we hebben toffe medewerkers en we hadden nooit voor mogelijk gehouden dat we er zo goed voor zouden staan na 10 jaar ondernemerschap. Supertrots ben ik op ons bedrijf.

Nu hebben we onlangs de taken en verantwoordelijkheden opnieuw verdeeld en ik heb de leiding over het team. Nu vraag ik mij af:

‘Hoe heb ik impact als leider?’

Leiderschap: wens & werkelijkheid 

Zoals bij iedere ingebrachte casus gaan we ook hier eerst op onderzoek uit. We hanteren drie vragenronden waarbij de volgende vragen als startpunt gelden:

1. Welke leider denk je te zijn?

2. Welke leider wil je zijn?

3. Wat staat je in de weg om jouw leiderschapsrol zo in te vullen als je graag wilt?

IST & SOLL

De eerste twee vragen zetten de huidige situatie af tegen de gewenste situatie, ook wel de Ist & Soll analyse genoemd. Het antwoord op de laatste vraag geeft de groeirichting aan.

Het is helder dat de case inbrenger vastloopt: ‘Op het moment dat een medewerker met een beetje sippe stem vrij vraagt, dan lukt het mij niet om voor de zaak te staan’. Ik flap er zonder nadenken uit dat zij ‘Natuurlijk vrij kan nemen’, om vervolgens zelf het gat op te moeten vullen.

Leiding geven met impact vraagt om heldere verwachtingen en begrenzing.

‘En wat al helemaal niet te doen is, is als iemand niet voldoende presteert. De zalvende zinnen zijn niet van de lucht: ‘Je moet niet denken dat we helemaal niet tevreden zijn hoor’, of ‘Het gaat heel vaak echt super goed, maar…’.

Aardig gevonden willen worden

kan aardig wat consequenties hebben.

Het is te makkelijk en niet effectief om als intervisieteam te zeggen: ‘Je moet stoppen met aardig gevonden willen worden’. Dat doen we dus niet.

We doorlopen met elkaar nog één verdiepende vragenronde die ingaat op ‘De angst om niet aardig gevonden te worden’.

Haar pijn gaat ver terug en we zitten allemaal met kippenvel op de stoel. Kijkend naar verdriet en verlangen.

Impact

Het aanwezig kunnen blijven bij de emoties die opkomen, zorgt ervoor dat deze leider zich verder ontwikkelt. We zijn stil met elkaar en creëren zo een bedding waardoor zij de ruimte ervaart om te kunnen zijn met wat er is.

Een leider met impact kent zichzelf en doorleeft zijn of haar eigen weerstanden. Wij waren daar even bij; wat een bijzondere intervisie sessie. weer.

Jouw reactie

Wij zijn benieuwd naar jouw eigen ervaringen rond jouw leiderschap of het geleid worden. Vertel erover in de comments of stel een vraag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Debbie Molhuizen

Debbie is bewustmaker en eigenaar van De Intervisieclub. Zij begeleidt leiders, ondernemers en professionals door middel van intervisie en coaching zodat zij met meer zelfkennis bewust kunnen leven en werken.

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email