Jouw weerstand overwinnen doe je zo – deel 1

debbie molhuizen

Je bent niet de enige die stagneert in persoonlijke groei, omdat je jezelf in de weg zit: weerstand is een bekend fenomeen. Deze serie van drie blogs leert je om jouw weerstand te overwinnen.

Jouw weerstand overwinnen doe je zo. Je zet een aantal stappen en hup: klaar. Maar die stappen vragen om moed. Lees in deze serie van drie blogs hoe jij jouw weerstand overwint.

Het vechten loslaten

David is al langere tijd op zoek naar meer innerlijke vrijheid zodat hij kan doen en laten wat voor hem klopt. Iets in hemzelf weerhoudt hem daarvan en daarmee zit hij vooral zichzelf in de weg. 

Tijdens de begeleiding vindt hij het lastig om het harde werken en het vechten los te laten. Ja, ook met mij. Hij blijft, zoals hij dat zelf noemt ‘aanstaan’ en ‘altijd weer op zoek naar die ene klus die hij kan doen’. En al is dat ‘vechten met de ander’, ook dat is prima. Op die manier kan David blijven doen, wat hij altijd al deed: hard werken om te bereiken dat hij gezien wordt.

Hij wil graag meer vanuit vrijheid doen wat voor hem klopt.

Stap 1: Krijg meer zelfkennis

Je kunt pas iets in beweging brengen als je weet op wat voor manier je nu iets doet of laat. En dat vraagt om zelfkennis. Zo leert de fysicus en judoleraar Moshé Feldenkrais (1904 – 1984) ons, dat willen wij een wezenlijke verandering creëren in hoe wij bijvoorbeeld denken, bewegen of ons gedragen, het van groot belang is eerst te weten wat onze huidige gewoonten, gedachten en/of handelingen zijn. 

Altijd maar aanstaan

We doen tijdens een coaching sessie een opstelling, waarmee hij met behulp van houten poppetjes en diverse attributen, zijn eigen weerstand in kaart brengt. Tijdens deze opstelling wordt duidelijk dat David, met alle goede bedoelingen van zijn ouders, een voorwaardelijke opvoeding heeft gehad. ‘Zodra je het goed doet op school, zijn wij als ouders trots op jou’. Hij heeft zoals hij dat zelf zegt: ‘Geen idee’ hoe hij blij en tevreden met zichzelf kan zijn, laat staan dat hij weet hoe het voelt om van zichzelf te houden. David heeft geleerd gewaardeerd te worden om wat hij doet, in plaats van om wie hij is. 

David heeft geleerd gewaardeerd te worden om wat hij doet, in plaats van om wie hij is. 

Als het oude niet meer werkt

Maar David wordt ouder en dus is het qua energie niet meer vol te houden, al dat harde werken en vechten. De jaren gaan tellen, de resultaten zijn niet meer bevredigend en de strijd weegt niet meer op tegen de gevolgen van zijn gedrag. Zijn vrouw is er helemaal klaar mee en de inmiddels puberende kinderen zijn als een spiegel, wat veel gedoe oplevert.

In de opstelling ziet David ineens zijn ‘moeder’ bovenop een hoge pilaar staan, neerkijkend op de situatie en op hemzelf. Hij realiseert zich, nadat hij is bijgekomen van de schrik en het verdriet, dat hij is verworden als zijn moeder: streng voor zichzelf en anderen. En ook afwijzend, altijd maar weer afwijzend en niet goed genoeg. En ja, ook al zijn de intenties goed geweest, het effect is groot: David ziet altijd een half leeg glas.

De weerstand van David in opstelling

‘Change comes second, self awareness comes first’.

Irene Lyon

Zelfkennis krijgen: je licht & donker ontdekken

David is lekker op weg met de eerste stap: hij krijgt steeds meer zelfkennis en ook al is hij niet altijd even blij met wat hij tegenkomt, hij gaat het proces aan: hij kijkt in zijn spiegel en ziet zichzelf. Met alles wie hij is. David ziet steeds meer zijn licht & donker, zijn kracht & schaduwkant.

Volgende blog: leer accepteren

Als je zelf vol in de weerstand zit, is het nodig om stil te staan bij wat er is en dat te accepteren. Daarover meer in de tweede blog van deze serie. Houd de site in de gaten en volg ons op Instagram en LinkedIn.

Welke weerstand herken jij bij jezelf?

Ben je benieuwd wanneer jij in de weerstand zit? Ga maar eens na wanneer je vastliep en niet vooruit kwam. Grote kans dat je op dat moment in weerstand zat. Omdat je, heel simpel gezegd, iets waar je aan gehecht bent geraakt, niet achter je wilt laten. Waar zit jij in de weerstand? Laat het ons weten in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Debbie Molhuizen

Debbie is bewustmaker en eigenaar van De Intervisieclub. Zij begeleidt leiders, ondernemers en professionals door middel van intervisie en coaching zodat zij met meer zelfkennis bewust kunnen leven en werken.

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email