Jouw weerstand overwinnen doe je zo – deel 3

debbie molhuizen

Wil je weten welke oefening je kunt doen om jouw weerstand te overwinnen? Lees deze derde en laatste blog uit de serie 'Jouw weerstand overwinnen doe je zo' en doe mee.

Vol in de weerstand zitten is vooral heel erg lastig voor jezelf. Natuurlijk, jouw omgeving heeft er ook last van, maar nooit zoveel als jijzelf, want je neemt jezelf overal mee naartoe.

Als de weerstand te groot wordt

Het dragen van je eigen last en het vechten ertegen kan te veel voor je worden. Op zo’n moment kun je twee dingen doen.

Je gaat wijzen naar de ander. Die vlucht is snel gemaakt en het gevecht is snel gestreden. Niemand is perfect, dus er is altijd wel een goede reden te vinden om in weerstand te zijn en blijven. Je vecht en vlucht je suf met de ander en jouw ego draait overuren. Je vermijdt het maken van contact met jouw sensaties, gedachten, emoties en gevoelens.

Of 

Je keert naar binnen. Het wordt stil in jou. Vanuit de stilte ga je horen wat er speelt, ga je voelen wat je verstopt en ga je zien wat verborgen was. Daar ligt de bevrijding. In jou. Nergens anders.

Doorbreek het patroon met zachtheid

David ziet zijn patroon: hij blijft geloven dat de interne criticus het bij het rechte eind heeft. Hij erkent dat hij vecht en vlucht en hij blijft maar zeggen dat hij dit allemaal niet wil. Zijn weerstand viert hoogtij.

‘Wat is dat dan, wat je niet wilt?, vraag ik hem. Waarop hij met geagiteerde stem antwoord: ‘Al die gedachten die niet stoppen, die nare gevoelens, het niet goed kunnen slapen, het boos zijn, het uitdagen van de ander, het wijzen naar een ander, het streng zijn naar mijzelf en mijn kinderen, het harde werken, het openen mijn mailbox om 21.30 uur terwijl ik al vier dagen niet gewerkt had in de avond en daardoor beter sliep. Ik spoor gewoon niet’.

Er is veel ‘niet’ en ‘veel boos’. Davids aandacht gaat naar zelfkritiek en oordeel. Maar hoe zit het met zijn gevoelens en sensaties die horen bij deze situatie?

Contact met je lichaam geeft inzicht

We gaan tijdens de sessie op onderzoek uit en David doorloopt daarbij vier fasen.

1. Maak contact met jouw lichaam: stop even helemaal met wat je aan het doen bent. Merk op waar in de ruimte jouw lichaam zich bevindt. Houd contact met je lijf, voel je lijf op de stoel of in de ruimte, wees je gewaar van sensaties, beweging, contact met de grond. Merk je dat je gaat denken, neem dit waar, benoem dit en hervind opnieuw het contact met je lichaam.

2. Ga naar de plek waar je een sensatie ervaart: een sensatie is signaal van het lichaam dat voor jou waarneembaar is. Dat kan bijvoorbeeld een tinteling, een kriebel, een kramp, koude, warmte of een samentrekking zijn. De sensatie geeft jou inzicht in wat jouw lijf je te zeggen heeft. Als je weerstand of pijn ervaart (zonder dat er een aanwijsbare fysieke reden is), dan is dat een teken dat er sensaties in jouw lichaam aanwezig zijn, die eerder vastgezet zijn. Ga naar die sensaties toe met je gedachten en adem. Op het moment dat je contact maakt met de sensaties, dan maak je de weg vrij om de energie die op je wacht, te laten stromen.

3. Heet alles welkom, wat het ook is: wordt vrienden met je sensaties, want ze geven jou een belangrijke boodschap over hoe het eerder met jou ging en hoe het nu met jou gaat. Eerdere ervaringen kunnen hebben geleid tot spanning in het lichaam. Sensaties geven de coördinaten weer waar de spanning in jouw lijf is vastgezet. De kunst is met alle sensaties te kunnen zijn. Of ze nu in het verleden zijn ontstaan of in het heden tevoorschijn komen. 

Op het moment dat je alles wat je waarneemt kunt ervaren, dan heb je de mogelijkheid om te ontdekken wat onder de sensatie schuilgaat. Is het een ervaring uit het verleden? Een pijnlijk moment toen je klein was? Een ongeluk, verlies, verlating of verraad? De energie die vrijkomt op het moment dat je de stap durft te zetten naar de sensatie toe te gaan, is krachtig en helend. 

4. Herhaal stap 1 tot en met 3 want oefening geeft inzicht. Je kunt het je nu misschien niet voorstellen, maar weerstand is eigenlijk je grootste vriend. Op het moment dat je wezenlijk contact maakt met de onderliggende boodschap, dus dat wat de weerstand je probeert duidelijk te maken, dan heel je jouw lichaam op een diepliggend niveau. Dat noemen we ook wel transformatie in plaats van verandering.

In Reflect nummer 5 over Groei vindt je de oefening op video terug. Deze Reflect komt op 18 mei uit.

Is jouw innerlijke weerstand groot? Weet dan dat de boodschap die onderliggend is, al lang op je wacht om door jou gehoord te worden.

– Irene Lyon

David vervolgt zijn reis

Een eerstvolgende stap voor David is langer de tijd nemen om alle sensaties die er zijn, te onderzoeken. Later in het ontwikkelingsproces, leert David om zeer pijnlijke sensaties los te laten. Hij gaat inzien dat vasthouden aan het bekende hem niet helpt en hij erkent dat zijn ego zijn groei in de weg zit. David zet daarbij, net als ieder ander, drie stappen vooruit en één achteruit. Om vervolgens te kunnen doen en laten wat voor hem klopt.

Weerstand overwin je niet met nog meer weerstand. Weerstand overwin je met een buiging voor jouw ziel.

Hoe staat het met jouw innerlijke reis?

Je hebt deel drie van de blogserie ‘Jouw weerstand overwinnen doe je zo’ gelezen.

We zijn reuze benieuwd naar jouw eigen ervaringen met innerlijke weerstand. Laat je hier een reactie achter? Doen! Dat helpt je in jouw ontwikkelproces en wij zullen met liefde op eventuele vragen reageren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Debbie Molhuizen

Debbie is bewustmaker en eigenaar van De Intervisieclub. Zij begeleidt leiders, ondernemers en professionals door middel van intervisie en coaching zodat zij met meer zelfkennis bewust kunnen leven en werken.

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email