Is bemiddelen wel zo handig?

debbie molhuizen

Je weet niet beter of jij bent aangewezen persoon om lastige situaties tot een einde te brengen. Je bemiddelt je suf en inmiddels heb je geen idee meer waar je zelf voor staat. Het is weer zover: het loopt niet lekker binnen het MT en collega's kijken jou aan.

Onze Directeur komt niet door de keuringsdienst binnen ons MT. Zij luistert slecht, houdt veel werk bij zich en heeft weinig oog voor wat ons bezighoudt.

Mijn collega MT-leden kijken naar mij om dit op te lossen. Welke positie neem ik in?

De Bemiddelaar

De case eigenaar is gewend om de positie van de bemiddelaar in te nemen, zowel thuis als op het werk.

Het is een positie die haar tot nu toe veel heeft gebracht.

Heeft het haar ook iets gekost? Of alleen opgeleverd?

Als bemiddelaar sta je er al snel tussen.

De vraag is: waar sta jij voor?

Onderstroom

We stellen haar vragen over wat er speelt in de onderstroom van het team.

Er is gebrek aan openheid en er is geen feedback cultuur: veel praten over, in plaats van praten met.

Waar ziet de case eigenaar kansen, waarbij zij haar kracht als verbinder inzet? Zónder dat zij alleen aan zet is en de hete kolen voor anderen uit het vuur haalt?

Kosten & baten

In de rol van bemiddelaar is het lastig om zelf te zien wat het jou allemaal kost als je voor het grote geheel zorgt, terwijl je er zelf ook een deel van uitmaakt. 

In zo’n geval is bemiddelen niet per definitie goed voor je. Je neemt een risico waar het vertrouwen en verbinding met anderen betreft.

Je wilt anderen dichter bij elkaar brengen, maar heb je je al eens afgevraagd of het wel aan jou is om die plek te pakken?

Daarnaast is het een eenzaam bestaan, want de ogen zijn alleen op jou gericht.

Ieder nadeel heeft z’n voordeel

Maar naast eenzaam, is het ook heerlijk voor het ego: ‘Jij als grote redder van het grote geheel. Zonder jou zou er niets van terecht komen’.

Welke bemiddelaar kent deze gedachten niet? 

De bemiddelaar als redder van het grote geheel. Zonder jou komt het niet goed. Denk je.

Het ego zorgt ervoor dat de bemiddelaar trots in de spiegel kijkt, terwijl het niet in haar opkomt dat het delen van de verantwoordelijkheid de andere MT leden ook sterker maakt.

Samengevat

1. Bemiddelen in een situatie waar je zelf deel uitmaakt van het geheel, vraagt om bewuste afwegingen.

2. Bemiddelen geeft het ego een boost. Vraag je af of je dat nodig hebt.

3. Stel jezelf als bemiddelaar de vraag: Wie ben jij meer dan de ander in het geheel, waardoor jij degene bent die voor de oplossing moet zorgen?

Het uitzicht

De case eigenaar gaat ontdekken of zij een verbindende rol kan spelen, waarbij zij middels voorbeeldgedrag vaker feedback geeft binnen het MT.

Zo laat zij meer van zichzelf zien en is zij meer een deel van het geheel. Zij daagt haar collega’s vaker uit om meer van zichzelf te laten zien om zo mede sturing te geven aan deze lastige situatie.

Ook gaat zij bewust letten op wanneer zij geneigd is om te gaan bemiddelen. Is het altijd zinvol, is het aan mij en is het passend? zijn de vragen die zij meeneemt.

Jouw reactie

Wij zijn benieuwd naar jouw eigen ervaringen als bemiddelaar of met bemiddelaars. Vertel ons erover in de comments of deel het bericht met iemand de er iets aan kan hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Debbie Molhuizen

Debbie is bewustmaker en eigenaar van De Intervisieclub. Zij begeleidt leiders, ondernemers en professionals door middel van intervisie en coaching zodat zij met meer zelfkennis bewust kunnen leven en werken.

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email