‘Beweeg meer’ werkt niet.

debbie molhuizen

Wie wil er nou nóg meer stress ervaren op het moment dat je al weet dat je te weinig beweegt? Niemand. Daarom in deze blog aandacht voor wat wel werkt om vaker te bewegen.

‘Beweeg meer’ werkt hetzelfde als ‘Wees spontaan’.

Wie wil er nou nóg meer op z’n vingers getikt worden op het moment dat je al weet dat je te weinig beweegt of niet spontaan genoeg bent? Niemand. ‘Beweeg meer’ werkt daarom hetzelfde als ‘Wees spontaan’. Het werkt niet.

Waarom kiest de Gezondheidsraad dan toch voor het volgende advies:

“Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanningen verspreid over diverse dagen.”

Het klinkt stug en statisch en het stimuleert mij niet om vaker de benenwagen te pakken, te fietsen, de trap te pakken of mij aan te melden bij een sportvereniging. 

Waarom niet?

Neem de eerste barrière: ik moet gaan rekenen. Hoeveel uur is 150 minuten ook alweer? En dan: wat in hemelsnaam is ‘matig intensief inspannen’? Is het gepassioneerd snijden van de groenten die ik dagelijks eet, matig intensief? En met enthousiasme de trap oplopen?

Nee, zo krijg je mij niet aan. Wellicht helpt het wel om de noodzaak van bewegen te onderstrepen?

De noodzaak van bewegen

Wie weet het beter dan de mannen die ervoor door hebben geleerd, ervaringsdeskundig zijn én Nederland in beweging krijgen via het door ons gewaardeerde sportplatform Sportrusten.

“Niet bewegen maakt ziek. Het lijkt erop dat de zogenoemde welvaartsziekten van deze tijd mede veroorzaakt worden door te weinig bewegen. Hoge bloeddruk, diabetes, depressie, overgewicht, burn-out en hartklachten hangen niet alleen samen met een ontregelede ademhaling maar ook met een gebrek aan lichaamsbeweging. 

Er zijn echter nauwelijks mensen die helemaal niet bewegen. Iedereen loopt (al is het maar naar de koelkast), gebruikt zijn spieren door iets op te tillen (bijvoorbeeld een boodschappentas), gaat zitten komt weer overeind en maait het gras (of gaat iets heel anders doen). 

Maar wanneer beweeg je genoeg? Met acht uur zittend werk verrichten, twee uur zittend forensen, drie uur zittend tv-kijken op de bank, twee uur zittend eten en acht uur slaap (liggend!) blijft er niet veel over voor beweging. En dat is zonde. Terecht krijgen steeds meer mensen van hun huisarts het advies: Ga eens wat meer bewegen!”  ( Uit: Verademing (2021), p. 132 – Koen de Jong & Bram Bakker).

Zelfliefde als motor

En… ben je al gaan bewegen of lees je nog even verder?

Je bent er nog. Want je herkent je wel in de uren die voorbij dwarrelen, al zittend achter je bureau of hangend voor de buis. Maar of dit inzicht genoeg is om te gaan en blijven bewegen? 

Meer bewegen lukt je op het moment dat je meer zelfliefde ervaart. Je houdt van je lichaam en dus wil je er vanzelfsprekend de aandacht aan geven die het nodig heeft. Je bent zuinig op jezelf op het moment dat je van jezelf houdt. Klinkt fijn, vind je ook niet? Al dat ploeteren en de goede voornemens om vervolgens toch maar niet te gaan, behoren met meer zelfliefde voor altijd tot het verleden.

“Hoe meer zelfliefde jij ontwikkelt, hoe eerder jij jezelf de tijd gunt

om voor je lichaam te zorgen en te gaan bewegen

op een manier die voor jou klopt”.

Herken je de signalen?

Geeft je lichaam jou signalen af dat het niet echt lekker gaat en negeer je de boodschap?  Start dan eerst met het ontwikkelen van meer zelfliefde, meer beweging volgt vanzelf. Deze meditatie helpt je daarbij.

 

Meditatie zelfliefde ontwikkelen – Muziek: Uppbeat – Door: Debbie Molhuizen

 

Meer zelfliefde ervaren, is super fijn. Het ontwikkelen ervan vraagt echter om tijd, rust en ruimte. Om je nu al te inspireren om in beweging te komen op een manier die voor jou past, delen we een aantal ideeën die direct en eenvoudig in jouw leven in te passen zijn.

Zo ben je dubbel in beweging: je gaat jezelf meer gunnen wat je nodig hebt omdat je meer van jezelf gaat houden én je beweegt vaker. Zelfs als je al uren tekort hebt in een dag omdat je alle ballen aan het hooghouden bent.

Meer beweging door dagelijkse routine

Het is effectief om gedurende de week en de dag geregeld aandacht voor bewegen te hebben. Hoe meer je het onderdeel van je dagelijks leven en routine maakt, hoe makkelijker je moeiteloos wat extra stappen zet.

Wekelijkse sportles of lid zijn van een vereniging

Regel minimaal één sportles of sportactiviteit voor jezelf in. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden: lid van een club, yogales, pilates, tennis, HIT, Crossfit en ga zo maar door. Doe iets wat je leuk vindt en maak dit moment heilig.

Shake it off

Sta wat vaker op van je werkplek. Ga je koffie halen? Buig een paar keer door je knieën, schud je lichaam uit, beweeg je armen als goed gegaarde spaghettislierten van links naar rechts, rek je uit alsof je net uit bed komt. Echt, het lijkt niet veel voor te stellen, maar het zorgt voor een boost van energie en een minder verkrampt gevoel. Zoek je een leuke oefening die je overal kan doen? Wij hebben in ons Online Magazine Reflect #1 over Gewoonten en leuke oefening opgenomen. 

Koppel een doel aan samen bewegen

Schrijf je samen met je partner, hele familie of vriend(in) in voor een sportevent of wedstrijd. Dit maakt bewegen leuker en het triggert jouw doorzettingsvermogen. 

Zitten kan altijd nog, creëer beweging

Dat wekelijkse kopje koffie bij je moeder aan de keukentafel, hangend achter je bureau lunchen, een telefoongesprek. Dit kan prima lopend. Trek je schoenen aan, zoek de buitenlucht op en ga een blokje om. Wandelen kent zoveel voordelen (het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, verbetert je humeur en nachtrust en nog veel meer).

Een squat kan overal

Dit is mijn persoonlijke favoriet, een oefening die ook mooi aansluit bij het vorige punt. Als ik sta te wachten op het verwarmen van de waterkoker of mijn tanden dan wil ik nog wel eens 10 – 20  squats doen. Ze zijn makkelijk uit te voeren en super goed voor je. 

Een cliché maar ik kan het niet laten: pak de trap in plaats van de lift

Of pak de fiets voor die lunchafspraak in het centrum. Super efficiënt want vaak kost het je niet eens meer tijd. 

Just do it!

Wil je meer inspiratie opdoen over het onderwerp ‘Bewegen’? Ons Online Magazine Reflect #3 gaat hierover. Je kunt je hier gratis aanmelden, dan ontvang je Reflect voortaan vanzelf in je email box.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lotte Richardson

Wil je meer echte verhalen lezen?

Meld je aan en ontvang de blogs automatisch per mail

No worries. Wij gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. 

Something went wrong. Please check your entries and try again.
× What’s Up?
0 Shares
Share
Tweet
Share
WhatsApp
Email